Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Τουρισμού

0
11

 

 Τρίτη απώλεια μέσα σ’ένα μήνα για την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Μισέλ Τέμερ, καθώς χθες, ο υπουργός τουρισμού Ενρίκε Άλβες υπέβαλε την παραίτηση του, εξαιτίας της εμπλοκής του στο κύκλωμα διαφθοράς στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Ο παραιτηθείς υπουργός Τουρισμού , είναι ένας από τους περίπου 25 αξιωματούχους σε βάρος του οποίου έδωσε στοιχεία ένα πρώην ανώτατο στέλεχος θυγατρικής της Petrobras. Στην κατάθεσή του, το ίδιο στέλεχος ενέπλεξε επίσης τον ίδιο τον Τέμερ και στενούς συνεργάτες του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας.

Παρότι ο Τέμερ απέρριψε όσα είπε ο Σέρζιου Μασάντου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Transpetro, θυγατρικής της Petrobras, κάνοντας λόγο για ψεύδη, ο Άλβες υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο Μασάντου, πρώην γερουσιαστής εκλεγμένος με το κόμμα του Τέμερ, προστέθηκε σε μια σειρά πολιτικών και στελεχών επιχειρήσεων που υπό την πίεση των ανακριτών, κατέθεσε εναντίον άλλοτε φίλων του και πολιτικών του συμμάχων.

Συγκεκριμένα κατέθεσε στους εισαγγελείς πως ο Άλβες, μέλος του βραζιλιάνικου Κογκρέσου επί τέσσερις δεκαετίες, έλαβε 1,55 εκατομμύρια ρεάις (450.000 δολάρια) για προεκλογικούς σκοπούς από το κύκλωμα διαφθοράς στην Petrobras. Σύμφωνα με τον Μασάντου, οι συνεισφορές έγιναν νόμιμα, αλλά προέρχονταν από δωροδοκίες που είχαν κάνει κατασκευαστικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για συμβάσεις της Petrobras.

Ο Άλβες διέψευσε την κατηγορία και διαβεβαίωσε ότι όλες οι συνεισφορές στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν νόμιμες και δηλώθηκαν στις εκλογικές αρχές.

Η παραίτησή του ωστόσο εντείνει την αναστάτωση στο υπουργείο Τουρισμού. Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια διαφημιστική εκστρατεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει καθυστερήσει για μήνες, λόγω του ότι ο ένας υπουργός διαδέχεται τον άλλο, κάτι που συμβαίνει και σε επίπεδο των γενικών γραμματέων, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη Βραζιλία.

«Δεν επιθυμώ να προκαλέσω αμηχανία ή δυσκολίες στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Άλβες στην επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον Τέμερ. Όπως εξήγησε, παραιτείται για να υπερασπιστεί απρόσκοπτα τον εαυτό του.

Σε διάγγελμά του χθες το πρωί ο Τέμερ χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Μασάντου ανέντιμες και επικίνδυνες για τη χώρα, ενώ δεσμεύθηκε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αναζωογονήσει την οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here