Βρυξέλλες προς Άγκυρα: Μειώστε τη ροή προσφύγων για να πάρουμε μερικούς

0
4

 

Πρόταση για τη θέσπιση ενός συστήματος αποδοχής εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους παρουσίασε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος θα αποτελεί η μείωση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας.

Εφόσον ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Συγκεκριμένα η κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών θα βασίζεται στις δυνατότητες απορρόφησης, υποδοχής και ενσωμάτωσής τους, καθώς και στο μέγεθος του πληθυσμού, στο ΑΕΠ, στις προηγούμενες επιδόσεις στην αναγνώριση ασύλου και στα εθνικά ποσοστά ανεργίας. Επιπλέον, στα άτομα που επωφελούνται από το καθεστώς αυτό θα πρέπει να χορηγείται επικουρική προστασία ή ισοδύναμο καθεστώς προσωρινής παραμονής, για όχι λιγότερο από ένα έτος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη- μέλη, θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες άσυλο που έχουν καταχωρηθεί από τις τουρκικές αρχές πριν από τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here