Βρυξέλλες: Συμφωνία για έκτακτη οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό

0
8

 

Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε «σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση«.

Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Η συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί στις 15 Μαρτίου με την έγκριση και του σχετικού κανονισμού, προβλέπει τη χορήγηση 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνει η ολλανδική Προεδρία, η ανθρωπιστική βοήθεια έχει στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων, παρέχοντας τροφή, στέγη, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

«Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here