CNN: Φόβοι για πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα

0
5

Οι ελληνικές εκλογές κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ με τα δημοσιεύματα να διερωτώνται αν οι Έλληνες ψηφοφόροι που προσέρχονται σήμερα στην κάλπη θα δώσουν μία νέα ευκαιρία στην Αριστερά.

Η γαλλική Le Monde επισημαίνει ότι οι Έλληνες που είναι απογοητευμένοι και αδιάφοροι προσέρχονται εκ νέου στην κάλπη. Η απογοήτευση επικρατεί κυρίως στους κόλπους της νεολαίας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Οι σημερινές εκλογές είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας για τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους.

Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται έναν οργισμένο νέο ο οποίος στα τέλη Ιανουαρίου, εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα αισθάνεται προδομένος. Σήμερα, νιώθω ότι με έχουν προδώσει , ότι με εξαπάτησε κάποιος στον οποίο έδειξα εμπιστοσύνη, λέει ο Λευτέρης, ένας οργισμένος νέος.

Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες με βαριά καρδιά αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες με βαριά καρδιά, γνωρίζοντας ότι όποιο κόμμα κι αν κερδίσει, εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο, με αντάλλαγμα νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι οι Ελληνες διαλέγουν τη νέα κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, που ενέκρινε η ελληνική βουλή τον προηγούμενο μήνα.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος έχασε την πικρή μάχη με την Ευρώπη για τον τερματισμό της οικονομικής λιτότητας στη χώρα του, επιδιώκει την επανεκλογή του ένα μήνα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.

Αυτές οι εκλογές παρακολουθούνται στενά εκτός Ελλάδας επειδή ο νικητής θα πρέπει να επιβλέπει τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν για το τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να οργανώσει μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης από τα capital controls της χώρας που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι η τρίτη φορά φέτος που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες , σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του το BBC υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Η λαοφιλία του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έχει ολισθήσει μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το πακέτο οικονομικής στήριξης περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο. .Η Ελλάδα έχει βυθιστεί σε μία βαθιά οικονομική κρίση και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής , θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC Ρίτσαρντ Γκάλπιν  ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, δεν αναμένεται να έχει αυτοδυναμία.

Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν φόβους για πολιτική αβεβαιότητα, αλλά η χώρα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, προειδοποιεί το CNN, τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν όλα γρήγορα την επόμενη ημέρα, είναι στον «αέρα» τα δάνεια από την Ευρώπη.

Ενα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα θα σημαίνει καθυστερήσεις για το σχηματισμό συνασπισμού ή χειρότερα, νέες εκλογές. Και η Ελλάδα δεν έχει το χρόνο για ένα νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου.

Η Αθήνα έχει ανάγκη μία κυβέρνηση που θα βρει λύση για την οικονομία που πασχίζει, για να εφαρμόσει τη συμφωνία και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της. «Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, κρατά την αναπνοή της για το αποτέλεσμα», σημειώνεται ακόμη.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν δουλέψει γρήγορα, προειδοποιεί το CNN, η Ελλάδα κινδυνεύει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρήματα από την Ευρώπη. Κάτι που θα την άφηνε στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τα 3,2 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ για το υπόλοιπο του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here