Δάνειο 210 εκατ. παίρνει το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου

0
6

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησίας», σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ αποφασίζει τη λήψη δανείου 210 εκατ. ευρώ για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), του Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για μια ταμειακή διευκόλυνση που, σχεδόν κάθε μήνα, υποχρεούται να ζητά το ΙΚΑ λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των εισφορών προηγούμενων μηνών και της γενικής μείωσης των εσόδων εξ αιτίας της παρατεινόμενης κρίσης στην αγορά και στις επιχειρήσεις.

Αυτό τον μήνα, ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει παραταθεί εκ νέου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (για τρίτη φορά μετά την επιβολή των capital controls) η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τρεχουσών εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις.

Για τον ίδιο λόγο και ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων, έχει αποφασιστεί να επιχορηγηθεί με «έξτρα» χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΕ (καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Οκτωβρίου) ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου θα λάβει 10 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Νομικών, το οποίο είχε επιχορηγηθεί με άλλα 10 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου για να πληρώσει τις συντάξεις.

 

Πηγή: Hμερησία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here