Debate ελλείμματος πολιτικής

0
10

Αντί «πρώτη φορά αριστερά», «πρώτη φορά στα σοβαρά» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, και παρακολουθώντας το πρώτο debate των εκλογών είδα και εγώ «στα σοβαρά» το έλλειμμα πολιτικής και πολιτικών στη χώρα μου. Άραγε, πόσο μπορούν αυτές οι εκλογές να θεωρηθούν σοβαρές όταν οφείλονται στην «εκλογομανία» ενός κόμματος «διαλυθέντος μεν επιθυμούντος δε» την αυτοδυναμία για να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που το ίδιο υπέγραψε μη «συμβιβαζόμενο αλλά… συμβιβασθέν»!

Πόσο, αλήθεια, τα κόμματα πιστεύουν στη συνεργασία και έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της, όταν άλλες χώρες την έχουν ήδη εφαρμόσει για τη σωτηρία τους; Το γεγονός ότι η συνετή έκκληση της Φώφης Γεννηματά γι’ αυτήν τη συνεργασία, που ουσιαστικά εκφράζει την επιθυμία του ελληνικού λαού, δεν βρήκε αποδέκτες στο debate, απαντά στο ερώτημα. Ποιο είναι αλήθεια το ζητούμενο των εκλογών;

Δυστυχώς η απάντηση δεν μπορεί να έχει καμία έννοια πολιτικής, είναι καθαρά τεχνοκρατική, καθώς στην ουσία αναζητείται ένας καλός «διαχειριστής» μιας χώρας που κινδυνεύει. Ποιος, λοιπόν, θα διαχειριστεί, πώς θα διαχειριστεί και πώς θα συνεργαστεί για τη διαχείριση του κινδύνου. Και επ’ αυτού, μηδέν εις το πηλίκον κατά τη διάρκεια του debate. Και οι επτά ήσαν υπέροχοι!

Επομένως, γιατί debate αλλά κυρίως γιατί εκλογές; Αν υποθέσουμε ότι η καλύτερη έκβαση των εκλογών θα είναι η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, γιατί η συνεννόηση αυτή δεν μπορούσε να γίνει χωρίς οικονομικό κόστος σε μια χώρα, όπου ο λαός της βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης;

«Να αφήσουμε το παλιό πίσω μας και να προχωρήσουμε στο νέο» μας κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν το δικό του κόμμα μετά την αποσύνθεση στηρίζεται κατά βάση σε παλιο-στελέχη, παλαιά δηλαδή στελέχη. Καλό είναι, βέβαια, να γνωρίζουν οι πολιτικοί μας το αξίωμα του φιλοσόφου Saintsbury «το αρχαίο χωρίς το σύγχρονο είναι πέτρα σκανδάλου, το σύγχρονο χωρίς το αρχαίο είναι πλήρης παραφροσύνη». Aν υποθέσουμε ότι το debate καθρεφτίζει την πολιτική και τους πολιτικούς μας… ο Θεός να βάλει το χέρι του την επομένη των εκλογών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑπαιτείται νόμος περί ευθύνης ψηφοφόρων…
Επόμενο άρθροΒροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here