Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κουρουμπλή για θέματα ασύλου

0
10

 

Για την απόρριψη αιτήσεων ασύλου από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της Αρχής Προσφυγών ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάνουν λόγο για πλημμελή διαδικασία.

Επικαλούμενοι τις απορριπτικές αποφάσεις της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, στις 2 Ιουνίου, για δύο Σύρους πρόσφυγες, οι βουλευτές σημειώνουν ότι «τελούν υπό καθεστώς επιστροφής στην Τουρκία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας» ενώ ήδη «έχουν προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών δικαστηρίων με τη συνδρομή οργανώσεων, προκειμένου να επιδιώξουν την ακύρωση τους [των αποφάσεων] καθώς και την αναστολή εκτέλεσής τους».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση τους, στο αίτημα των δύο προσφύγων προς το δικαστήριο για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ο πρώτος επικαλείται ότι είναι ομοφυλόφιλος και έχει απειληθεί από μέλη του ISIS, ο δε άλλος ότι είναι χριστιανός, αρμενικής καταγωγής και προσθέτουν ότι «από πληθώρα δημοσιευμάτων προκύπτει ότι κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους τόσο στον α’ βαθμό, ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και κατόπιν προσφυγής τους ενώπιον των Επιτροπών Προσφυγών, καταγράφονται πλημμέλειες της διαδικασίας αυτής».

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν είχαν πρόσβαση σε νομική συνδρομή, ενώ τόσο το αποδεικτικό επίδοσης, όσο και οι απορριπτικές αποφάσεις, αλλά και το πρακτικό κατάθεσης των προσφύγων συντάχθηκαν στην αγγλική γλώσσα, απορρίφθηκε το αίτημα τους για αυτοπρόσωπη παρουσία στην Επιτροπή, η οποία έκρινε και απέρριψε την προσφυγή τους βασίζοντας την κρίση της μόνον στα στοιχεία του φακέλου.

Παράλληλα εστιάζουν στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν τηρεί την αρχή της µη επαναπροώθησης και ότι δεν παρέχεται στους Σύρους πρόσφυγες προστασία εφάμιλλη με αυτήν της Σύμβασης της Γενεύης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση των 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:
«Επειδή οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων που έχουν φτάσει στη χώρα μας πρέπει να εξετάζονται με απόλυτο σεβασμό στα όσα ο νόμος ορίζει και προβλέπει τόσο στον α’ βαθμό, ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και κατόπιν προσφυγής τους ενώπιον των Επιτροπών Προσφυγών. Επειδή πυκνώνουν δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι στην Τουρκία οι συνθήκες υποδοχής προσφύγων δεν διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ερωτάται ο υπουργός ο κ. Υπουργός:

– Αν τηρήθηκαν, κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους, οι εγγυήσεις που απαιτούνται για μία δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου.

– Αν κατά τη διαδικασία επανεισδοχής/επιστροφής στην Τουρκία των Σύρων προσφύγων τηρούνται οι προβλεπόμενες από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο εγγυήσεις και δεσμεύσεις της χώρας».

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Χρήστος Καραγιαννίδης, Μαρία Θελερίτη. Γιάννης Θεωνάς, Αννέτα Καββαδία, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Γιώργος Πάλλης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here