Δεν αποκλείει η Κομισιόν διετή παράταση των συνοριακών ελέγχων

0
8

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις, υπογράμμισε η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Μπερτρό απάντησε:

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here