Γερμανικός Τύπος: Δεν βλέπουν συμφωνία οι πιστωτές

0
5

Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η Αθήνα βρίσκεται «στην τελική ευθεία» για μια συμφωνία με τους πιστωτές της, αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας όμως ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όλα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, επισημαίνει στο άρθρο της η Die Welt, σημειώνοντας ότι οι αγορές φαίνεται να πείστηκαν. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ακόμη, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες.

Επίσης, η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφκσις:

«Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο εργασίας. Όμως εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη μακριά». Έκπληκτος δήλωσε, εν τω μεταξύ, ένας Γερμανός διαπραγματευτής από τις δηλώσεις περί προόδου, ενώ και μια εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να κάνει λόγο για προόδους, σύμφωνα με τη Welt.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ο χρόνος τρέχει. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη, προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφή για όλους.

Σύμφωνα με τη Welt, σε ανάλογο πνεύμα με αυτό του Λιου φάνηκε να κινείται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε χθες ότι η ευρωπαϊκή ενότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το σύνολο των μεμονωμένων χωρών μελών.

Η εφημερίδα Die Zeit και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνουν τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε: «Εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας G7, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το αργότερο ως την Παρασκευή, προσθέτει η εφημερίδα, οπότε θα συζητηθεί το θέμα «γεωπολιτικοί κίνδυνοι», ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαίωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος: «Στον τελευταίο κύκλο (συζητήσεων) θα αναφερθούμε σε γεωπολιτικά ζητήματα, στην Ουκρανία, και σύντομα και στην Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here