Η Δημοκρατία λείπει διακοπές..​.

12
37

Η Δημοκρατία  έχει ορισμένους βασικούς κανόνες. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει, μετατρέπεται σ’ ένα άνευρο σύστημα διεκπεραίωσης, σε μια καρικατούρα αντιπροσώπευσης. Οι κυβερνήσεις και τα  κόμματα μιλούν συνεχώς για το λαό, ισχυρίζονται ότι δρουν εν ονόματι του λαού, δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το λαό, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην του λαού.

Οι πολιτικές ελίτ προτιμούν το λαό σε κατάσταση χυλώδους μάζας, να άγεται και να φέρεται από επιδέξιους δημαγωγούς και να χειραγωγείται από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους. Κι αυτό γιατί, αν οι μάζες αρχίσουν να διαβουλεύονται, να ενεργούν και να συνεισφέρουν, θα πάψουν να είναι μάζες, θα γίνουν πολίτες με άποψη, θα διεκδικήσουν ρόλο και θα αμφισβητήσουν αυτό που τους παρουσιάζεται ως τελεσίδικη κανονικότητα.

Οι σύγχρονες Δημοκρατίες έχουν μετεξελιχθεί σε φιλελεύθερες ολιγαρχίες. Ισχυρές ομάδες [τραπεζίτες, μιντιακά συγκροτήματα, διαπλεκόμενοι πολιτικοί, επιχειρηματικοί όμιλοι] -με μία φράση, οι «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού- ρυθμίζουν τα πράγματα χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τα Κοινοβούλια και τα υπουργικά συμβούλια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν διακοσμητικό ρόλο. Συνέρχονται για να επικυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις εγχώριων ή υπερεθνικών συλλογικοτήτων. Αυτού του τύπου οι «Δημοκρατίες» δεν έχουν καμία σχέση με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες της Άμεσης Δημοκρατίας, ούτε όμως και με το αντιπροσωπευτικό μοντέλο, όπως αυτό θεμελιώθηκε και εφαρμόστηκε στις δυτικές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ανάλογη ήταν και η πορεία της εσωκομματικής δημοκρατίας. Τα κόμματα αρχών, με όραμα, εκλεγμένα όργανα, ουσιαστική συμμετοχή των μελών στη διαμόρφωση της στρατηγικής, που σέβονταν και προστάτευαν τις μειοψηφίες, έχουν δώσει τη θέση τους στα αρχηγικά και συγκεντρωτικά σχήματα όπου ο επικεφαλής παρέα με τους φίλους του καθορίζουν τα πάντα και εξοστρακίζουν ως επικίνδυνες τις αιρετικές φωνές.

Η Ελλάδα του 2012 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Δείτε πώς λειτουργούν η κυβέρνηση και τα δύο κόμματα [Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ] που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε μόλις μία φορά από τη μέρα που συγκροτήθηκε. Η απόφαση για την αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ δεν πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. Όλα όσα έχουν σχέση με το μέλλον της χώρας αποφασίζονται στο επίπεδο των τριών αρχηγών με τη εμπλοκή των αρμοδίων υπουργών, αφού βεβαίως προηγουμένως έχουν εγκριθεί από την τρόικα.

Τα κορυφαία κομματικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας [Πολιτική Γραμματεία,Εκτελεστική Γραμματεία] δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μία φορά μετά τις εκλογές. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει συνέλθει μία η δύο φορές. Ωστόσο, στους βουλευτές «επετράπη» ν’ ακούσουν και να χειροκροτήσουν, όχι όμως και να τοποθετηθούν.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ υπάρχει μόνο ένα εκλεγμένο όργανο [ο πρόεδρος του], ενώ οι ενδιάμεσες κομματικές βαθμίδες [γραμματέας, Πολιτικό Συμβούλιο, Εθνικό Συμβούλιο] έχουν υποκατασταθεί από επιτροπές διορισμένες από τον αρχηγό.

Ας μην αναρωτιούνται μετά [υποκριτικά το κάνουν, αλλά ας είναι] οι ηγεσίες των παραδοσιακών κομμάτων γιατί οι πολίτες αποστρέφονται την πολιτική έτσι όπως αυτή διεξάγεται, γιατί σνομπάρουν τις εκλογές, γιατί αποδοκιμάζουν συλλήβδην τους θεσμούς, γιατί πολλοί επιλέγουν την τιμωρητική ψήφο και γιατί αρκετοί πια [ευτυχώς] ψάχνουν την εναλλακτική λύση στις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών και μερικές φορές στο μετωπικό και μαχητικό ακτιβισμό.

Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα έχουν αναχθεί σε ύψιστες αρχές, ενώ η συζήτηση, η ανάλυση, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και η σύγκρουση θεωρούνται πολυτελείς δραστηριότητες, άσκοπη φλυαρία και χάσιμο χρόνου. Η διαδικασία, όμως, δεν μπορεί να είναι μια τεχνική πράξη με σκοπό τη διατήρηση των ισορροπιών, δεν πρέπει να είναι μια αναγκαστική επιλογή των γραφειοκρατιών όταν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είναι η ουσία της Δημοκρατίας και ως τέτοια πρέπει να την υπερασπιστούμε. Διαφορετικά, οι εχθροί της Δημοκρατίας που καραδοκούν θα κερδίσουν έδαφος και θα διευρύνουν το ακροατήριο τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΛονδίνο – Νέα Υόρκη σε μία ώρα!
Επόμενο άρθροΑγαπητή μου Μαρία, παρεξήγησες τη Δήμητρα Γαλάνη
Ο Τάσος Παππάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι πτυχιούχος του Παντείου πανεπιστημίου και του «Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου». Δημοσιογραφεί από το 1984. Είναι πολιτικός συντάκτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στο δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αρθρογράφος στην επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τα περιοδικά «Αντί» και «Διαβάζω». Έχει γράψει τα βιβλία:«Η χίμαιρα της μεγάλης Αριστεράς» [Δελφίνι 1993], «Ελλάδα-Τουρκία μια προαιώνια διαμάχη» [Ελληνικά Γράμματα 1998], «Ορθόδοξος Καισαροπαπισμός» [Κάκτος 2001], «17 Νοέμβρη: από το μύθο στην πραγματικότητα» [Ελληνικά Γράμματα 2002], «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός τους» [Πόλις 2004],«Ποιά Αριστερά, Ποιά Δεξιά» [Πόλις 2006], «Αμήχανη Αριστερά και οικονομική κρίση» [Πόλις 2010]. Από το Νοέμβριο του 2012 είναι στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Politic Idol
  Ολους τους Ελληνες τους κατατρώει ένα ερώτημα που το ακούς
  σε όλες τις συζητήσεις εδώ και 3 χρόνια
  Είναι Πουλημένοι ή …Ηλίθιοι?
  Είναι Βαλτοί ή ..Ανίκανοι ?
  Είναι Προδότες ή …Αχρηστοι ?
  Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι μέλη σε λέσχες τύπου Μπίλντερμπεργκ ,ομάδες Ε
  και λοιπές αρλούμπες
  Φαντάζεστε δηλαδή κάποιους τύπους κλεισμένους σε ένα σκοτεινό δωμάτιο να εξυφαίνουν συνομωσίες και σχέδια κατά της ανθρωπότητας?
  Όχι βέβαια , τίποτα από όλα αυτά
  Εξουσία, χρήμα και σέξ
  είναι ο κοινός παρονομαστής και ο συνδετικός κρίκος
  φαντασμένων …..ΑΝΘΡΟΠΩΕΙΔΏΝ ΨΩΝΙΩΝ
  ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ
  Φαντασμένα ψώνια !!!!!!
  Κοιτάξτε γύρω σας ,πόσους ΄΄αδικημένους΄΄ στιχουργούς ,ποιητές, μουσικούς τραγουδιστές ,ζωγράφους ..γνωρίζεται
  Greek Idol-Θυμηθείτε τις φάτσες που πέρασαν στα σόου τα Ελληνικά
  και τα ξένα- American Idol
  Ουρές ΗΛΙΘΙΩΝ ,ορδές βλαμμένων…. Ελλήνων και ξένων
  Ο κάθε ΜΑΛΑΚΑΣ ή κάθε ΗΛΙΘΙΑ που… νόμιζε…πίστευε …ήλπιζε ….
  Και πόσους δεν είδαμε που ..δεν μπόρεσαν να πάνε
  Κάτι τέτοιο είναι και οι πολιτικοί …
  ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ
  Φαντασμένα ψώνια που απλά το ψώνιο τους ΕΤΥΧΕ να είναι.. η πολιτική!!!!
  Γιατρεύονται τα ψώνια?????????
  ΟΧΙ βέβαια…
  Παίρνουν από λόγια ?????
  ΟΧΙ βέβαια…
  Είναι λογικά εξηγήσιμη η συμπεριφορά τους??????
  ΟΧΙ βέβαια…
  Μπορείς να τα ΄΄βάλεις΄΄ ..μαζί τους ????
  ΟΧΙ βέβαια…
  Μπορείς να τους εμπιστευτείς??????
  ΟΧΙ βέβαια…
  Εχουν ΟΡΙΑ ????????
  ΟΧΙ βέβαια…..

  ΦΟΒΑΜΑΙ ………………
  ….

 2. τα ..ψωνια με την πολιτικη δεν υπαρχουν πλεον.ουτε αυτοι που ειχαν ιδεες,οραματα,προγραμμα.Ειδικα σ αυτες τις στιγμες,ολοι προσπαθουν ,σαν τα ορνεα,ν αρπαξουν ο τι εχουν αφησει οι προηγουμενοι!!!!Εστω και τις…πετσες!!!Εδω και δυο-τουλαχιστον-χρονια,οι μασκες επεσαν!!!καθενας μας,εβγαλε την μασκα του δηθεν,του ..large(!)κι αφηνει να φανει ο πραγματικος του εαυτος¨»τωρα θα σε γ@…σω»,»δεν καταλαβαινω Χριστο»,»κι εγω χρωσταω»,»εχω και δεν δινω»κλπ…ΜΑΖΙ τα φαγαμε(τε)κι η ουσια ειναι οτι ΕΜΕΙΣ πληρωνουμε!Τα χρονια περνουν μονο με καλογραμμενες-οχι παντα-αποψεις,με αυτονοητα συμπερασματα,με λυσεις ομως ΟΧΙ!!!-σαν εκεινη την φραση που ακουγωνταν για να..διασκεδασουμε,»παιδια να..οργανωθουμε πρωτα»!!!ε,γ@.ω την ..οργανωση μου γ@μ.ω!!!!!!

 3. κ.Κουσουλη ,συνεχίζετε και σεις το εθνικό σπορ να κατηγορειτε το ΠαΣοΚ ,επι παντος του επιστητου
  Το ΠαΣοΚ εχει προγραμματισει συνεδριο για να εκλεγουν οργανα δεδομενου οτι το παληο κομμα κατερευσε.Απο τα παληα οργανα νομιζετε οτι εχουν μεινει αρκετοι για να συνεδριασουν?.Οσον αφορα τη κοινοβουλευτικη ομαδα πλειστακις εχει συνεδριασει και εχει παρει ολες τις αποφασεις για τη δραση του κινηματος δημοκρατικα και με πληρη ελευθερια εκφρασης ,καποιες φορες ξεπερνωντας και τα ορια.Περίμενα απο σας πιο ορθολογικη αξιολογηση της πραγματικότητας

 4. Συμφωνώ με το νόημα του υπογράφοντα.
  Μια μικρή παρατήρηση: επειδή είμαι ένας αυτοοργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας σε επιτροπή αυτοοργάνωσης δηλώνω ότι ουδέποτε διορίστηκα στην εν λόγω επιτροπή. Η επιτροπή προέκυψε κατόπιν ανοικτής διαδικασίας (συνέλευση) με αυτοπροτάσεις και ετεροπροτάσεις..
  Επομένως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έλεγα λοιπόν άλλο αυτοοργανωμένος σε ένα αντιπροσωπευτικό κόμμα και άλλο διορισμένος.
  Έχω πολλά παράπονα από τον πολιτικό μου φορέα, δε σημαίνει αυτό όμως ότι σταυρώνω τα χέρια. Προτιμώ τη δράση και την άσκηση επιρροής..
  Εννοείται ότι στην επιτροπή που συμμμετέχω (Επιτροπή Τρίπολης) μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε αρκεί να αυτοοργανωθεί και να συλλογικοποιηθεί. Επειδή ο αριθμός συμμετεχόντων είναι ακόμα περιορισμένος λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, όταν γίνουμε πολλοί θα αντιπροσωπευθούμε, όπως άλλωστε προβλέπει η διαδικασία της αυτοοργάνωσης του πολιτικού μας χώρου..το σύνθημα της Επιτροπής μας είναι: «το μέλλον ανήκει στην πολιτική..» κι αυτό που κάνουμε είναι όσο το δυνατό να δώσουμε νόημα στις λέξεις (με πράξεις)..
  Συμφωνώ επαναλαμβάνω με το νόημα του κειμένου σας, έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση political idle (άτομα αποσυναρθρωμένα, ατομικότητες, ειδικεύσεις απέναντι στο γενικο κοκ) κάτι που κι εγώ προσωπικά το καταγράφω στο μπλογκ που διατηρώ (http://openpolitics.posterous.com/152899845)

  με σεβασμό και εκτίμηση

 5. Η ειρωνία είναι στο γεγονός ακριβώς, ότι, για πρώτη φορά μετά από την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ, για πρώτη φορά του πολιτικό μας κατεστημένο έχει σαφή στόχο και σαφείς δράσεις για να τον επιτύχει…ασχέτως εάν φαίνεται ότι δέχονται εντολές από έξώ, ΌΛΟΙ ήξεραν που πηγαίνουμε και όλοι ήξεραν τί θα πρέπει να γίνει για να μπούμε σε κάποια τροχιά επιβίωσης μελλοντικής..

  Περί συμμετοχής σε αυτές τις διαδικασίες του λαού, είναι αστείο να αναφερόμαστε σήμερα, όταν αυτός ο ίδιος ο λαός, ψήφισε και καταψήφισε την είσοδο στους ευρωπαικούς θεσμούς το 1981 και απλώς «βούλωσε» το στόμα του με κάθε λογής τροφή και ψώνισε από τα καταστήματα κάθε λογής μπιχλιμπίδι, ξεχνώντας κάθε ιδεολογική του παρελθοντική στάση!

  Περί μαχητικού ακτιβισμού και συνελεύσεων στις γειτονιές, έχουν τόση σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο των όρων , όση και η σχέση του σοσιαλισμού των περασμένων 30 ετών!
  Απλώς θέττουμε στο λεξιλόγιό μας φράσεις και ιδεολογίες και μάλιστα της πρωτοπορίας των δυτικών κινημάτων, ως ενδύματα για να καλύψουμε την ανημποριά και τα σκουλήκια μας….
  Τύπου: απ’έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα!
  Καλό κατήφορο, ασχέτως των όρων που θα χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε…

 6. Αφού επί χρόνια κάναμε τον διάλογο αυτοσκοπό, αποθεώσαμε την σύγκρουση , βαφτίσαμε τις καθυστερήσεις πολιτική και αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στην αναποτελεσματικότητα λογικό είναι το εκκρεμές να ακολουθήσει αντίθετη κατεύθυνση. Και … ναι ! Στην παρούσα φάση Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα μετράει πολύ. Αρκετά το συζητήσμε, καιρός να υλοποιήσουμε και τίποτα. (Ούτως ή άλλως υπάρεχουν αρκετοί για να … συζητάμε)

 7. Η ιστορία στο μέλλον θα περιγράψει το σημερινό μας πολίτευμα ως μια βαθιά διαφθαρμένη ολιγαρχική κομματοκρατία, μια ιδιαίτερα θλιβερή περίοδος της χώρας μας.
  Δεν διαφωνώ καθόλου με την άποψη του υπογράφοντα, όμως το άρθρο αυτό δεν παύει να είναι μια ακόμα διαπίστωση, και πλέον είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις.
  Τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει και σε λίγο απλά θα «διαπιστώνουμε» ότι δεν έχουμε γερό στομάχι για να τα αντιμετωπίσουμε.
  Φιλικά
  Νεόφυτος

 8. Ειχα καιρο να διαβασω ενα ειλικρινες αρθρο απο εναν δημοσιογραφο το οποιο παρεκλινει απο την κοινη γραμμη που εχουν χαραξει τα περισσοτερα ΜΜΕ απλα κυριε Παππα επρεπε να συμπληρωσετε στα σωστα λεγομενα σας οτι συνηθως μια φθηνουσα αριστοκρατια (το πολιτευμα που επικρατει στην χωρα μας) ,της οποιας την ανατροπη επιθυμουμε οι περισσοτεροι, την διαδεχεται συνηθως με βιαιο τροπο ειτε ενα φασιστικο καθεστως οπως ο Χιτλερ στην Γερμανια του μεσοπολεμου (βλεπε Χρυση Αυγη) ειτε μια δηθεν επανασταση του λαου στυλ Γαλλικης επαναστασης του 1789 οπου βεβαια μονο για τον λαο δεν ειναι (βλεπε Συριζα). Και στις δυο περιπτωσεις μαζι με τα ξερα θα καουν και τα χλωρα αλλα δυστυχως μια τετοια θα ναι η μεταβατικη περιοδος πριν εκτιμησει ο λαος της ληθης ,διοτι οι ανθρωποι ξεχνανε γρηγορα οτι η ιστορια κανει κυκλους, τις πραγματικες αρετες του δημοκρατικου πολιτευματος και της ελευθεριας λογους. Ειναι κριμα τα τελευταια 200 χρονια να εχεις περασει μια απελευθερωση το 1821 , ενα καταστροφικο 1897 Δυο παγκοσμιους Πολεμους, Δυο Βαλκανικους(συν Μικρασιατικη καταστροφη) , δυο χουντες (Μεταξα και Παπαδοπουλου συν το πραξικοπημα της Κυπρου το 1974), των διωγμο των Ελληνων της πολης το 1957 και το μονο που θυμομαστε να ειναι τα τελευταια 30 χρονια της Μεταπολιτευσης επσιημαινοντας τα ποσα λαθη καναμε χωρις ομως να τολμαει κανεις να δωσει λυσεις οχι γιατι δεν θελουν ποια οι αριστοκρατες (βουλευτες) αλλα διοτι δεν τους αφηνουν οι Αυλικοι τους (ΜΜΕ,Δημοσιο και διευθαρμενοι μεγαλοεπιχειρηματιες).

  Χωρις να κουρασω αλλο αυτη η Χωρα εχει περασει τα τελευταια 200 χρονια τα πανδεινα δεν χαθηκε αντεξε μεσα σε συνεχομενους πολεμους επιβιωσης οπως και συνεχομενες αν θελετε να το παμε σε οικονομικους ορους χρεωκοπιες (1826,1843,1863,1893,1932,1942). Τωρα δεν ειναι απλα χρεωκοπια αλλα εκχωρηση εθνικης κυριαρχιας κοινως βρισκομαστε σε πολεμο και δεν το ξερουμε…

 9. «Οι πολιτικές ελίτ προτιμούν το λαό σε κατάσταση χυλώδους μάζας, να άγεται και να φέρεται από επιδέξιους δημαγωγούς και να χειραγωγείται από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους. »

  Δηλαδή, μέσω των ΜΜΕ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here