Διαμάχη για την ημέρα του… μπουρκίνι στη Γαλλία

0
11

 

Σάλος ξέσπασε σε ένα ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο στη νότια Γαλλία όταν οργάνωση μουσουλμάνων γυναικών ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ημέρα μπουρκίνι.

Η οργάνωση γυναικών, που δραστηριοποιείται στις συνοικίες βόρεια της Μασσαλίας οι οποίες πλήττονται από τη φτώχεια, «έκλεισε» το θαλάσσιο πάρκο Speed Water για την 10η Σεπτεμβρίου, συστήνοντας στους καλεσμένους της να «μην προσέλθουν» με μαγιό που αποτελείται από δύο κομμάτια, αλλά με το μαγιό που καλύπτει το γυναικείο σώμα «από το στήθος έως τα γόνατα».

«Το πάρκο επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τα μπουρκίνι/τζιλμπάμπ (τουνίκ)» αναγράφεται στην αφίσα που έχει επίσης αναρτήσει η οργάνωση Smile 13. Στον λογαριασμό της στο Facebook επισημαίνεται ότι αυτή η ένδυση που επιβλήθηκε εξηγείται από την παρουσία «ανδρών ναυαγοσωστών».

«Τα αγοράκια επιτρέπεται να παραστούν έως την ηλικία των 10 ετών» τονίζεται επίσης.

Όπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο οι τοπικοί πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες εξεμάνησαν με τη συγκεκριμένη είδηση.

Ο δήμαρχος του Πεν-Μιραμπό, της πόλης των 20.000 κατοίκων όπου βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει μια «διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται αυτή η δημόσια εκδήλωση καθώς ενδέχεται να προκαλέσει διατάραξη της δημοσίας τάξης».

«Θεωρώ αυτό το γεγονός ως μια πρόκληση την οποία δεν έχουμε ανάγκη υπό το παρόν πλαίσιο. Πρόκειται καθαρά για κοινοτικό διχασμό» δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France ο αριστερός δήμαρχος, Μισέλ Αμιέλ, που είναι επίσης γερουσιαστής.

Η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών (δεξιά) Βαλερί Μπουαγιέ, επεσήμανε σε μήνυμά της στο Twitter ότι το να «αποδεχθούμε αυτήν την λεγόμενη μόδα, είναι σα να ανεχόμαστε τον διχασμό στην χώρα μας, όμως είναι επιπλέον θέμα αξιοπρέπειας των γυναικών, θέμα σεβασμού των θεμελιωδών μας αρχών».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο που προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο (ακροδεξιά) μιας συνοικίας της Μασσαλίας, τον Στεφάν Ραβιέ, «αυτή η ισλαμική ημέρα δείχνει ότι πέραν από τις διαβεβαιώσεις των μουσουλμανικών αρχών, ένας συγκεκριμένος αριθμός μουσουλμάνων κρατά αποστάσεις εθελουσίως από το δημοκρατικό μας μοντέλο και μπαίνει με την θέλησή του στο περιθώριο της κοινωνίας μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here