Διαμεσολαβητής στο ελληνικό ζήτημα ο Φάιμαν

0
3

 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου, ότι θα αναλάβει να μεσολαβήσει, αν χρειαστεί, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ, αναφέρει ο καγκελάριος Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier».

Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατεύσει τον Αυστριακό επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ και τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι.

Ο καγκελάριος επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει αναφέρει ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί ότι η έως τώρα διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ ζημιώνει την αξιοπιστία της παγκοσμίως και μπορεί η Ε.Ε να είναι κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη, ωστόσο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Ελλάδα, η φτώχεια ή οι πρόσφυγες, έχει περιορισμένα εργαλεία, είναι πολύ επιφανειακά οργανωμένη, δεν υπάρχει εμβάθυνση για να μπορεί να λύνει τις ρίζες των προβλημάτων.

Κατά την άποψή του, εξαιτίας εθνικών συμφερόντων ουδέποτε υπήρξε προθυμία για μια πραγματική Ένωση, ενώ κατά την καθιέρωση του κοινού νομίσματος ήταν λάθος να μην εγκαθιδρυθούν συγκεκριμένα όργανα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ΕΕ να προσπαθεί να επιδιορθώσει ζημίες όπως ένας τεχνίτης χωρίς την τσάντα του με τα εργαλεία.

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι η Ε.Ε βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση, όπως δείχνουν τα ζητήματα του ασύλου και της Νομισματικής Ένωσης, τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, σε μια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here