Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί σχεδίου «όποιο κράτος πληρώνει, δεν παίρνει πρόσφυγες»

0
8

 

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη φερόμενη ύπαρξη σχεδίου που θα προβλέπει την οικονομική επιβάρυνση κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στο τραπέζι», δήλωσε μέσω Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας στο σχετικό σχόλιο του Έλληνα δημοσιογράφου Γιάννη Κουτσομύτη.

Νωρίτερα, τόσο το πρακτορείο Reuters όσο και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδιδαν πως οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται πρόταση που θα επιτρέπει σε κράτη-μέλη που αρνούνται να λάβουν μέρος στα προγράμματα μετεγκατάστασης να υφίστανται αντ’ αυτού οικονομική επιβάρυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Οι πρόσφυγες θα διαμοιραστούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η κατανομή θα γίνει πιθανότατα με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων, που θα βασίζεται στην οικονομική ευμάρεια και τον πληθυσμό της κάθε χώρας, όμως οι πληροφορίες του Reuters και του Der Spiegel άφηναν ουσιαστικά ένα παράθυρο εξαίρεσης από αυτό το σύστημα, με αντάλλαγμα μια οικονομική επιβάρυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here