Διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία για το προσφυγικό

0
5

 

Μετά τη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση ανώτερων ημερησίων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο και των διερχόμενων προσφύγων από τη χώρα, που ισχύουν από την Παρασκευή και τα οποία προκάλεσαν την έντονη κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ συγκαλούν διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση.

Όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο (ντε φάκτο αποσχισθείσα επαρχία της Σερβίας), Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Λεπτομέρειες για τη Διάσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές της εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό ότι σε έναν κύκλο των συζητήσεων της θα συμμετάσχει και ο σοσιαλδημοκράτης Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκλοτσιλ.

Οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών στην Αυστρία – με τους Σοσιαλδημοκράτες – κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εκτοξεύουν εδώ και εβδομάδες φραστικές επιθέσεις και απειλές εναντίον της Ελλάδας για «μη τήρηση των δεσμεύσεών της», για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν και για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Τάσσονται επίσης υπέρ ακόμη χαμηλότερων ημερήσιων ορίων τόσο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία όσο και στον αριθμό των διερχόμενων προσφύγων, που είναι από την περασμένη Παρασκευή στους 80 και 3.200 αντίστοιχα, ενώ υποστηρίζουν και ένα κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της αποκαλούμενης «διαδρομής των Βαλκανίων», κάτι για το οποίο υπάρχουν προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές, πως θα προκαλούσε πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή και κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here