Διάσωση της χώρας δε σημαίνει διάσωση των πολιτικών

7
36

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και άλλες μετρήσεις της κοινής γνώμης, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που δίνουν στα κόμματα, έχουν ένα κοινό σημείο επαφής: Την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητα του πολιτικού συστήματος και του  πολιτικού προσωπικού να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Βεβαίως, και χωρίς να το καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό το στοιχείο της απονομιμοποίησης και, σε πολλές περιπτώσεις, της απαξίωσης της πολιτικής, το αισθανόμαστε όλοι να διαπερνά την κοινωνία.

Φοβούμαι, όμως, ότι αυτή η απονομιμοποίηση αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά αποστροφής και εξισωτικής απόρριψης. Δεν αναφέρομαι στο «όλοι ίδιοι είναι», αλλά στη στάση που οδηγεί στο άκυρο, στο λευκό και στην αποχή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αποξένωσης του πολίτη από την πολιτική.

Οι πολίτες απογοητεύτηκαν, διαψεύσθηκαν και μεγάλη μερίδα από αυτούς δεν εμπιστεύεται πια κανέναν πολιτικό ή κόμμα. Όταν τα ποσοστά μίας τέτοιας στάσης παρουσιάζουν δημοσκοπική καταγραφή της τάξης του 20% περίπου, τότε υπάρχει ο ορατός κίνδυνος αυτός ο τόπος σε λίγο να κυβερνάται από μειοψηφίες!

Η αποξένωση ως ψυχολογική ή και πολιτική αντίδραση στην αποτυχία της πολιτικής και των πολιτικών να εμπνεύσουν ελπίδα για το αύριο, μπορεί να γεννήσει στο μέλλον φαινόμενα και στάσεις απομόνωσης από τα κοινά, απαξίωσης κάθε είδους συμμετοχής,  ατομικότητας ή και ανορθολογικών κοινωνικών αντιδράσεων. Η κυοφορία τους, όμως, φαίνεται να έχει ξεκινήσει.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει περισσή υπομονή και μεγάλη αντοχή. Κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει θυσίες, τις έκανε και συνεχίζει να τις κάνει. Βλέπει, όμως, ότι πρόκειται για σισύφεια προσπάθεια. Καθημερινά δέχεται παραινέσεις και προτροπές από την πολιτική ηγεσία για  μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερες θυσίες, αλλά πλέον δεν πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης. Η συνεχώς αυξανόμενη επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση  των μισθωτών και των συνταξιούχων και την υποχρεωτική άντληση εσόδων για το κράτος από τον ήδη «λεηλατημένο» δημόσιο τομέα.

Οι συνέπειές της, επί δεκαετίες, αποθέωσης της οικονομικής ανομίας υπέρ των ολίγων επιβαρύνουν σήμερα υπέρμετρα και μονομερώς τα μικρομεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, σήμερα από το σύνολο της φορολογικής βάσης, για την περίοδο του 2009, το 54% των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών αντιστοιχεί στο 76% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες συνεισφέρουν στο δηλωθέν εισόδημα μόνο κατά 9%.

Αυτό από μόνο του συνιστά μία συνθήκη δημοσιονομικής ανομίας και, κατά τεκμήριο, άδικης φορολόγησης εκείνων που πάντα δήλωναν τα έσοδά τους, δηλαδή εκείνων σε βάρος των οποίων γινόταν πάντα η αναδιανομή του πλούτου.

Τα συνήθη υποζύγια γίνονται εύκολα θύματα κάθε κρίσης! Οι ίδιοι σήμερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν ακόμα περισσότερο το βάρος της οικονομικής χρεοκοπίας. Γι’ αυτό το λόγο τα νέα μέτρα, κάθε φορά, βαθαίνουν την ήδη σοβούσα κρίση και μετατρέπουν την οικονομική και  δημοσιονομική κρίση σε μείζονα κοινωνική κρίση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της χώρας και των νέων γενεών. Αυτό αισθάνεται και υπομένει ακόμα ο πολίτης, γυρίζοντας την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς.

Αυτή η κρίση είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον κακό εαυτό της. Η διάσωση της χώρας δεν είναι ταυτισμένη με τη διάσωση ενός πολιτικού προσωπικού που συμμετείχε στην παραγωγή της κρίσης. Η νέα εποχή απαιτεί από το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αντιτάξει μία νέα ηθική απέναντι στην παρακμή χωρίς πολιτικο-συντεχνιακά κρατούμενα και ευνοϊκές εξαιρέσεις για τους λίγους. Η κρίση δίνει την ευκαιρία για την αλλαγή των κανόνων του παιγνιδιού σε ένα κράτος που δεν θα κοστολογεί το νόμιμο και το ηθικό, δηλαδή την πολιτική ευθύνη ανάλογα με τη συγκυρία και τους συσχετισμούς των συμφερόντων των ολίγων.

Το στοίχημα για τη νέα εποχή είναι η πολιτική να συναντήσει τον πολίτη με όρους ευθύνης, ισονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανακατανομής των βαρών, δηλαδή σε μία Δημοκρατία με πολιτική και κοινωνική λογοδοσία. Αυτό, ίσως, πείσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική.

*Ο Θοδωρής Π. Παπαθεοδώρου είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚάρμινα Μπουράνα και… ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθροΓιατί δεν πρέπει να πληρώσουμε αυτό το χαράτσι
Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών στο Πανεπίστημιο του Poitiers (Γαλλία). Το 1994 εξελέγη Maître de Conférences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία). Κύρια έργα του: Η έννοια της τιμωρίας. Μία συνέντευξη του Μ. Φουκώ, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα Κομοτηνή, 1990, La perception des textes pénitentiaires européens par les droits français et grec, Ant. N. Sakkoulas, 1995, Le code pénitentiaire hellénique, Etre et Connaître, 1997, Δημόσια ασφάλεια και αντεγκληματική πολιτική, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, (α´ έκδ. 2002) β´έκδ. 2005, Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, Νομική Βιβλιοθήκη, 2006, Νομικό καθεστώς αλλοδαπών, Νομική Βιβλιοθήκη, β´έκδ. 2010, Επιτηρούμενη Δημοκρατία. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση στην κοινωνία της διακινδύνευσης, Εκδ. Βιβλιόραμα, 2009. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά. Το 2003 είχε ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας εξωτερικός αξιολογητής για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες γαλλόφωνων Πανεπιστημίων στην Ανατολική Ευρώπη. Από το 1997, είναι Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη. Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ. Παπαθεοδώρου

  Ας αποδεχτούμε την αναγκαιότητα της επιστροφής των πολιτών στην πολιτική υπό το πλαίσιο των όσων περιγράφετε στην τελευταία παράγραφο του κειμένου σας.

  Αμέσως προκύπτουν δύο ερωτήματα : ποιο πολιτικό σχήμα θα αναλάβει να υλοποιήσει τα όσα περιγράφετε και πια πολιτική θα εφαρμόσει, δηλαδή με πιο τρόπο θα τα υλοποιήσει.

  Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί θα υιοθετήσουν ανάλογες προτάσεις και θα διατυπώσουν ευφάνταστα «πολιτικά» συμβόλαια με τον λαό για την υλοποίησή τους, έχοντας ολοκληρωτικά ξεχάσει τις προηγούμενες θέσεις και πράξεις τους. Το πολύ – πολύ να αλλάξουν την βιτρίνα τους, δηλαδή την παρέα των πρωτοκλασάτων στελεχών που θα προτείνουν ως την ηγετική ομάδα που θα υλοποιήσει τις διακηρύξεις τους. Ήδη η Ν.Δ. έχει ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα εδώ και ενάμισι χρόνο με καθόλου ενθαρρυντικά, για τους πολίτες, αποτελέσματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

  Αυτό που δεν αναφέρετε καθόλου είναι η εκτίμησή σας για την επάρκεια του υπάρχοντος διακυβερνητικού συστήματος, αν δηλαδή θεωρείτε την συνολική οργανωτική δομή της Ελληνικής κοινωνίας επαρκή και ικανή να διεκπεραιώσει τις αναγκαίες διαδικασίες μετασχηματισμού ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα καταδικαστέα έχουν συμβεί τα τελευταία τριάντα εφτά χρόνια.

  Πρέπει να καταλάβετε ότι οι εκτιμήσεις σας για την σημερινή πραγματικότητα είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό εκτιμήσεις και του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις. Άρα δεν συνεισφέρετε τίποτε με το να τις διατυπώνετε ξανά.

  Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να συνδράμετε στην λύση των προβλημάτων μας θα πρέπει να συμβάλλετε μαζί με άλλους στην εκπόνηση μιας νέας και σύγχρονης πολιτικής που να διατυπώνει ρεαλιστικές αλλά και καινοτόμες λύσεις, και όχι απλά νεφελώδεις και αόριστες προτάσεις αντιμετώπισης γενικών προβληματισμών.

  Και όταν και εφόσον διατυπώσετε μια τέτοια πρόταση να μας επιτρέψετε να την κρίνουμε και να την αξιολογήσουμε διαδραστικά πριν από την υποβολή της στην επικύρωση της κάλπης.

  κ. Παπαθεοδώρου

  Με απλά λόγια, αν πραγματικά θέλετε να συμβάλετε στην ανάταξη της Ελληνικής κοινωνίας και πραγματικότητας θα πρέπει να περιλαμβάνετε στον δημόσιο λόγο σας προτάσεις και μεθοδολογίες λύσης των προβλημάτων που αναγνωρίζετε ως υπαρκτά και σημαντικά. Διαφορετικά η απλή ανάγνωσή τους μας είναι πλέον άχρηστη, γιατί αυτό το έχουμε ήδη εμπεδώσει.

  http://kosmaspavlidis.blogspot.com

 2. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,

  ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ (ΒΙΟΜΗΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ).
  ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΛΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΩ ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ.

  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
  Η ΕΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΕΤΙΧ ΚΑΙ ΤΑΜΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

  Ο ΜΑΡΞ ΣΤΗΝ ΓΚΟΤΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛ. 23-24 ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ:» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ.»
  ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ;
  ΜΑΣ ΚΤΥΠΑ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙΙΙΙΙΙΙ !!!!!

  ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΕΡΗ.

  ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

  ΓΙΑΥΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΛΩΒΗΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΣΔ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ:
  ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ.

  ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, » Ο ΛΕΝΙΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝ ΤΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ.
  ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΛΓΑΣ. ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΩΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.»

  «ΤΟ ΡΕΜΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ.»

  ΜΑ ΛΕΕΙ: «ΠΡΟΣΕΧΕΤΕΕΕ. ΟΧΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΑΘΡΗ, ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ, ΤΗΝ ΘΑΛΕΡΗ, ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΜΗΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ».

 3. ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ
  ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 7:00 μμ
  Στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού – γέφυρα KOLOκυνθούς)
  http://www.youtube.com/watch?v=Re3CXOwAfDs&feature=uploademail
  Για τη συγκρότηση ευρύτατου μετώπου πολιτών και κινήσεων

  ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥΣ

  Ανατροπή της ληστρικής φοροεπιδρομής του εχθρικού κράτους

  Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη λαίλαπα μέτρων φορολογικής λεηλασίας που έχει λάβει ποτέ κυβέρνηση κράτους στη μεταπολεμική ιστορία και όλες τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που στέκονται στο πλάι του, να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να διατρανώσουμε τη θέληση μας να μην επιτρέψουμε στο εχθρικό προς το λαό κράτος να υλοποιήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις που υπονομεύουν την υπόστασή μας και τη ζωή μας. Δεν θα υποταχθούμε όπως η δωσίλογη κυβέρνηση στα κελεύσματα των τοκογλύφων δανειστών που επιμένουν να αξιώνουν τις εξωφρενικές τους απαιτήσεις από ένα κρατικό χρέος που έχει ουσιαστικά εξοφληθεί και παρ όλα αυτά το διογκώνουν συνεχώς, μόνο και μόνο για να δημεύσουν όλο τον πλούτο της χώρας δημόσιο και ιδιωτικό και να μας μετατρέψουν σε ανέστιους πρόσφυγες.Με αίσθημα αλληλεγγύης και ομοψυχίας πρέπει να προστατέψουμε τη συνέχιση της ζωής μας και να μην σκύψουμε αυτή τη φορά το κεφάλι. Αυτό που έχουμε να επιλέξουμε με τη στάση μας είναι Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ. Επειδή το γνωρίζουν μας εκφοβίζουν. Αν πληρώσουμε από το υστέρημα που μας έχουν ακόμη αφήσει, προετοιμάζουμε το επόμενο σφαγείο μας. Αν αρνηθούμε,κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.Το προσκλητήριο αυτό ας γίνει ο προμαχώνας των αντιστάσεών μας.

  ΓIATI MONO ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ…

 4. Μου άρεσε πολύ η φωτογραφία.

  Φανταστικός διάλογος: ΄΄ Ρε συ Βαγγέλη πίσω σου είναι ένα αβρο΄΄
  ΄΄ευρώ λεγεται πρόεδρε, μάλλον δεν είδες καλά, το τελευταίο το συλλάβαμε προχθές΄΄
  Οχι ρε συ είναι όντως ένα αβγό μην το κοιτάς γιατί θα αρχίσει να τρέχει΄΄
  ΄΄ ευρώ είπαμε, Καλά θα κάνουμε ότι συζητάμε για κάτι σημαντικό και μετά θα το αιφνιδιάσουμε΄΄
  ΄΄ Σωστά, λοιπόν που λες προχθές αγόρασα ένα καινούργιο κανό….΄΄
  ΄΄ Είπα να κάνουμε πως συζητάμε πρόεδρε…΄΄
  ΄΄ Α εντάξει κατάλαβα τώρα, μπλα μπλα μπλα ουμπλα ουμπλα ούμπλα΄΄
  ΄΄ Προεδρε λέω ΄να μιλήσω εγώ με την Μέρκελ τελικά…΄΄
  ΄΄ Πες της ότι αγοράσαμε από το ebay όλες τις μετοχές της τράπεζας ανατολής, να μας πεί αν θέλει δανεικά, ρε συ βαγγέλη πως με λένε? ξέχασα΄΄
  ΄΄ Σε λένε Παπούλια και μόλις με όρισες πρωθυπουργό΄΄
  ΄΄ Σοβαρά? δεν μου λες ψέματα?΄΄
  ΄΄ Οχι βέβαια είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεσαι εμένα?΄΄

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here