Die Welt: Σύμβολο της αποτυχημένης πολιτικής της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες η Κως

0
13

 

Την κρισιμότητα των ζητημάτων που προκύπτουν από το διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος. Αφορμή αποτελούν και οι χθεσινές διμερείς συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργεί η εισροή μεταναστών, ζητώντας μεταξύ άλλων ταχεία δημιουργία κέντρων καταγραφής μεταναστών στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν με ευρωπαϊκή συνδρομή και εποπτεία.

Η Berliner Zeitung ασκεί κριτική στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως σχολιάζει, «η στρατηγική της Ευρώπης στην πολιτική για τους πρόσφυγες χρειάζεται όχι μόνο νέα πνοή αλλά΄και μία καινούργια προοπτική. Για όσο διάστημα δεν έρχεται τίποτα άλλο στον νου των Ευρωπαίων πολιτικών πέρα από το να κρατήσουν μακριά τους πρόσφυγες με επιπλέον ελέγχους, νέους φράχτες και νέα σύνορα -χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν την Ευρώπη που προφασίζονται ότι προστατεύουν-, για όσο καιρό αντιλαμβάνονται τους πρόσφυγες αποκλειστικά ως επιβάρυνση των κοινωνικών ταμείων και όχι ως επείγον ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ‘νέα πνοή’ δεν θα είναι τίποτα άλλο πέρα από συνώνυμο των παραλείψεων στη χορήγηση βοήθειας».

Δραματικές συνθήκες με τους πρόσφυγες στην Κω

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, απαιτείται αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Όπως επισημαίνει, «είναι καιρός να μην γίνεται συζήτηση μόνο για τα προβλήματα της φιλοξενίας, τις ποσοστώσεις και τις διαδικασίες αναγνώρισης των προσφύγων». Η εφημερίδα του Μονάχου θεωρεί ότι αν η Ευρώπη δεν επιθυμεί να καταστεί «μαγνήτης προσφύγων» για πολλές περιοχές του κόσμου, θα πρέπει να επικεντρώσει τις δράσεις της προς τα έξω, στα επίκεντρα της μετανάστευσης. Όπως υπογραμμίζει, «οι Σύροι που συρρέουν αυτό το διάστημα στην Ευρώπη προέρχονται κυρίως από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία. Ποιος όμως πρόσφερε πραγματικά βοήθεια στην Άγκυρα; Ποιος εξέτασε το ενδεχόμενο επέμβασης στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, στην ανάγκη ακόμη και χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ;», διερωτάται μεταξύ άλλων η SZ.

Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Die Welt φιλοξενεί ανταπόκριση από το νησί της Κω, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι διαρκείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «ο δήμος της Κω δεν έχει τοποθετήσει τουαλέτες ούτε μεριμνά για τρόφιμα και ποτά (σ.σ. για τους πρόσφυγες). Το ταξίδι τους μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι έχουν καταγραφεί, ωστόσο αυτό διαρκεί συχνά ημέρες ή και εβδομάδες. Η Κως έγινε έτσι σύμβολο της αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here