Διέκοψε το Eurogroup για να συνεχίσει χωρίς το Γ. Βαρουφάκη – Κοινή δήλωση των υπουργών

0
6

 

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα. Και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έλειψαν οι άσχημοι χαρακτηρισμοί και τα καθόλου κολακευτικά σχόλια για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η συνεδρίαση διεκόπη.

Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση τους χωρίς όμως αυτή τη φορά τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

Θα αποφασίσουν για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα.

To κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF μετέδωσε πριν από λίγο πως το Eurogroup που θα συνεχίσει τη συνεδρίαση του χωρίς τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη θα εξετάσει σενάρια για τα επόμενα βήματα της ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Θα συζητηθεί ένα Plan B και πώς θα θωρακιστεί η Ευρώπη απέναντι στην ελληνική κρίση ώστε να μην υπάρξει ντόμινο που θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες χώρες. όπως θα εξεταστεί και το σενάριο της επιβίωσης της Ελλάδας εκτός πλέον της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ για να φανεί η ενόχληση των εταίρων για την απόφαση του δημοψηφίσματος,  κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την διενέργεια δημοψηφίσματος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρουσίαζαν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα νέα βελτιωμένη πρόταση στη βάση του κειμένου της 25ης Ιουνίου.

Μάλιστα ανέφεραν πως το κείμενο της 25ης Ιουνίου σε καμία περίπτωση δεν ήταν το τελικό και κακώς η ελληνική κυβέρνηση το παρουσίασε ως τελεσίγραφο, από τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε δηλώσεις του πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει τελεσίγραφα.

Στη συνέχεια το Eurogroup εξέδωσε κοινή δήλωση που έχει ως εξής:

«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.

Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Εντυπωσιακή είναι η υποσημείωση που λέει ότι η κοινή δήλωση για το θέμα της Ελλάδας έχει υπογραφεί από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτός από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Eurogroup statement on Greece

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here