Διεθνής Αμνηστία: Νομικά και ηθικά ελεγχκτέο το σχέδιο ΕΕ – Τουρκίας για επαναπροώθηση προσφύγων

0
8

 

Νομικές και ηθικές ελλείψεις έχει το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων να στέλνεται πίσω στην Τουρκία ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών.

Αυτο επισήμανε την Κυριακή ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους και απευθύνοντας έκκληση στην Ευρώπη να αναλάβει την φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων που αναζητούν άσυλο.

«Είναι προβληματικό, ηθικά και νομικά» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το Ντουμπάι.

Ο Σέτι ανέφερε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα «για να διατυπώσουμε κατ’ ιδίαν το σοκ και την οργή μας για όσα προετοιμάζονται».

«Υποστηρίζεται ότι δεν παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Πως ακριβώς η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για αυτούς τους ανθρώπους;» τόνισε ο Σέτι.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει την Σύμβαση (των ΗΕ) για τους πρόσφυγες, επομένως την παραβιάζουν άμεσα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων είναι σαφής, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς προστατεύονται διεθνώς. Επομένως πρέπει να εξετάσουν μία προς μία τις υποθέσεις».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή η ιδέα της ανταλλαγής ανθρώπινων όντων- είναι κάπως σοκαριστική καθώς αυτοί οι άνθρωποι ταξίδεψαν ήδη βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here