Διεθνής Αμνηστία: Ανεπαρκείς οι συνθήκες κράτησης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο

0
4

 

Η Διεθνής Αμνηστία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Λέσβο και τη Χίο, όπου συνομίλησε με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα hotspots της Μόριας και της ΒΙΑΛ.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται υπό άσχημες συνθήκες, εν μέσω της βιασύνης για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων κατέγραψε αυθαίρετη κράτηση αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, σοβαρά ελλείμματα ή ανεπάρκειες στις συνθήκες κράτησης των προσφύγων και μεταναστών και δυσλειτουργίες στις διαδικασίες ασύλου.

Οι βασικές συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας είναι οι εξής:

– Η κράτηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως «έσχατο μέσο» και αφού έχουν εξεταστεί άλλες εναλλακτικές, ενώ όλες οι αποφάσεις για κράτηση πρέπει να βασίζονται σε λεπτομερή και εξατομικευμένη κρίση σχετικά με την αναγκαιότητα και τη νομιμότητά της.

– Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους με τη συνδρομή νομικής αρωγής.

– Οι συνθήκες κράτησης πρέπει να είναι ανθρώπινες και αξιοπρεπείς.

– Πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου.

– Οι ειδικές συνθήκες και ανάγκες συγκεκριμένων αιτούντων άσυλο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βασανιστηρίων, των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των αιτούντων άσυλο με ειδικές ανάγκες.

– Πρέπει να σχεδιαστούν ξεκάθαρες και σύμφωνες με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγίες, σχετικά με το πώς θα εφαρμόζεται ο κανονισμός για την ασφαλή τρίτη χώρα. Επίσης, να εξασφαλιστεί ότι θα λαμβάνονται πλήρως υπόψη, τόσο οι ατομικές περιστάσεις, όσο και ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με τη μεταχείριση και το νομικό καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here