Διευθυντής IFO: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη

0
6

 

Λίγες εβδομάδες πριν παραδώσει τα ηνία του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν παραμένει αθεράπευτα απαισιόδοξος σε ότι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Μακροσκελή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του φιλοξενεί η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Wirtschaftswoche, στην οποία ο Γερμανός καθηγητής κάνει έναν απολογισμό και επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην ευρωζώνη», υποστηρίζει. «Στη χώρα δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις παλαιές συμφωνίες με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά τις νέες καθυστερεί. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια συνεχίζουν να ρέουν, αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν γιατί η προσφυγική κρίση πολιτικά και μιντιακά έχει σκεπάσει τα πάντα».

Σε ό,τι αφορά το ευρώ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καθιερωθεί ως κοινό νόμισμα.

«Αλλά το ευρώ θα επιζήσει», υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη. «Αλλά στο πλαίσιο μιας αγιάτρευτης ένωσης, όπου θα γίνεται μεταφορά κεφαλαίων από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες μέσα σε κλίμα οικονομικής στασιμότητας. Η ΕΚΤ και τα πακέτα ευρωδιάσωσης με τις υποσχέσεις τους για προστασία ασκούν τεράστια επιρροή στην κεφαλαιαγορά. Προσελκύουν κεφάλαια σε μη αποδοτικές χρήσεις. Αντί να επενδύουμε τις αποταμιεύσεις μας στη Γερμανία, τις επενδύουμε σε κρατικά ομόλογα που πάνε σε χώρες του νότου και σε ασύμφορες χρηματοδοτήσεις ακινήτων. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here