Tο «δικαίωμα» της ανωνυμίας

29
16

Όπως και να το κάνουμε, το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους δρόμους σε αυτό που λέμε πληροφόρηση. Με μια διαφορά. Υπάρχουν τα επώνυμα sites και τα ανώνυμα blogs. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει η ευθύνη αυτού που γράφει κάτι. Στη δεύτερη, καμία. Ο καθένας γράφει και μεταδίδει ό,τι θέλει, κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του. Γι’ αυτό στερείται κάτι πολύ σημαντικό. Την αξιοπιστία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν τώρα πάνω από 55.000 blogs. Και τι δεν γράφεται εκεί… Είναι σαν τα σχόλια που γίνονται σε καφετέριες, μπαρ, παρέες. Εκεί ακούς και βρισίδια και «αποκαλύψεις» για διάσημα πρόσωπα, για πολιτικούς, επιχειρηματίες, ηθοποιούς, αστέρες της τηλεόρασης, ακόμα και για ιερωμένους. Βέβαια, άλλο είναι να τα λέει κανείς μπροστά σε δέκα ανθρώπους και άλλο να τα διαβάζουν χιλιάδες και χιλιάδες. Αυτά τα ανώνυμα blogs είναι η εκδίκηση της γυφτιάς. Αφού εσείς, το κατεστημένο, τα λέτε όπως σας συμφέρει, εμείς θα τα λέμε διαφορετικά κι ας μη σας συμφέρει. Πάντα, όμως, ανώνυμα. Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει τόσος θυμός και τόση αγανάκτηση στον Έλληνα για τα όσα τραβάει ιδίως αυτόν τον καιρό, που αυτά τα ξεσπάσματα των bloggers είναι μέσα στο κλίμα της εποχής. Να προσθέσω, όμως, ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που μέσα από αυτά τα blogs έχουν λεχθεί και κάποιες μεγάλες αλήθειες που αργότερα υιοθετήθηκαν από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τίθεται, λοιπόν, ένα μεγάλο ζήτημα. Πώς αντιμετωπίζει κανείς αυτή την ανωνυμία; Σχεδόν αδύνατο. Πώς να ελέγξεις 55.000 bloggers; Πώς να βρεις ποιοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους; Παρακολουθώ τώρα το θέμα που προέκυψε με την αγωγή που κατέθεσαν τέσσερα κορυφαία στελέχη του Mega κατά του fimotro, καθώς κατονομάζουν τον κ. Παπαγιάννη ως υπεύθυνο.

Πρώτον, απ’ όσο διαβάζω, ο κ. Παπαγιάννης το αρνείται. Όπως και το fimotro.    

Δεύτερον, το fimotro συνεχίζει τις επιθέσεις του, έχοντας για συμπαραστάτες αμέτρητους bloggers, μερικοί από τους οποίους έκαναν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στούντιο του καναλιού.

Τρίτον, παρατηρώ μια αμηχανία από εφημερίδες ή sites να μπουν στον καβγά. Είναι σα να λένε: Θέλετε τώρα αυτοί οι ανώνυμοι bloggers να αρχίσουν να βρίζουν κι εμάς;

Βέβαια, όσοι ζήσαμε και ζούμε στις εφημερίδες είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι γράφουμε. Ο υποφαινόμενος π.χ. έχει δικαστεί πάνω από 50 φορές για περιύβριση αρχής, άσχετο αν σε όλες τις δίκες αθωώθηκε. Μόνο μία φορά καταδικάστηκε και πήγε στον Κορυδαλλό μαζί με άλλους έξι διευθυντές εφημερίδων για παραβίαση του περίφημου τρομονόμου, που ήταν μια σκαστή περίπτωση προληπτικής λογοκρισίας, γι’ αυτό και τελικά κατέπεσε. Πάντως, κανένας από τους εφτά διευθυντές δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία.  

Το ίδιο ισχύει για όλα τα Μ.Μ.Ε., έντυπα ή ηλεκτρονικά. Ο καθένας έχει την ευθύνη των όσων γράφει ή μεταδίδει. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα ανώνυμα blogs. Εκεί μπορεί να διαβάσει κανείς συκοφαντίες, χυδαιολογίες, εκβιασμούς, ακόμα και προτροπές σε δολοφονίες. Πρόσφατα, καταδικάστηκε ένας τέτοιος blogger σε δεύτερο βαθμό για προτροπή σε δολοφονία. Το πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα του Μάρκαρη. Το ίδιο συνέβη πριν από λίγες μέρες και με μια ανώνυμη παρέα bloggers από την Κρήτη, οι οποίοι, επικαλούμενοι δήθεν πολύ υψηλόβαθμο πρόσωπο, είχαν «αποκαλύψει» ότι στις 25 Μαρτίου η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Αυτή η «αποκάλυψη», που αναμεταδόθηκε από αμέτρητα blogs, είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυρθούν άρον-άρον από τις τράπεζες πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι γεγονός ότι η Δικαιοσύνη δείχνει αμήχανη μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν υποστηρικτές της ανωνυμίας των blogs, ιδίως στις Η.Π.Α., όπως και το αντίθετο. Διαβάζω ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει για ψήφιση ένα νόμο που θα βάζει φρένο στην ανωνυμία των blogs. Αλλά αυτό μοιάζει μάλλον ανέφικτο. Θυμίζει αυτό που είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν το 1956 ψηφίστηκε στη Βουλή η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα: «Πρέπει να προσθέσομεν και ένα ακροτελεύτιον άρθρον. Όταν οι παρανομούντες είναι αμέτρητοι, αναστέλλονται όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικος.»!

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα με τους bloggers. Είναι αμέτρητοι και ανεύθυνοι. Και πολύ φοβάμαι ότι οι τέσσερις συνάδελφοι του Mega πολύ θα δυσκολευτούν να αποδείξουν ότι υπεύθυνος για τα όσα συκοφαντικά έχει μεταδώσει το fimotro εναντίον τους είναι ο κ. Παπαγιάννης. Πάντως, ένα είναι αδιαμφισβήτητο: Η ανωνυμία στερείται αξιοπιστίας. Γι’ αυτό, παρόλα όσα μεταδίδει το κάθε blog εναντίον των δημοσιογράφων του Mega, εκείνο παραμένει μακράν πρώτο σε τηλεθέαση, όπως και το δελτίο ειδήσεων των οκτώ. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση, πολύ καλύτερη από την αγωγή που κατατέθηκε.

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΑΣ, ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ!
  Η ΣΙΩΠΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΚΑΙ ΠΟΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…..
  ΕΓΩ, ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ή ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ! ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ, ΣΤΗΝ ΑΙΧΜΗ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ, ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ!!!!
  ΔΙΔΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ…..ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΧΩΡΟ, ΕΚΕΙ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ…..
  ΜΑΚΑΡΙ, Η ΠΕΙΡΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ!
  ΜΕ ΤΙΜΗ Γ.Σ.

 2. κ. Φυντανίδη
  το ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι στην συγκεκριμένη διαμάχη νομίζω ότι δεν είναι της στιγμής.
  Προσωπικά δεν μπορώ να ζητήσω απο την δικαιοσύνη να στραφεί εναντίον των bloggers όταν κυκλοφορούν ανάμεσα μας, ελεύθεροι όλοι αυτοί οι πολιτικοί που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, υπέγραψαν για να πάρουμε υποβρύχια που γέρνουν, ξεπούλησαν δασικές εκτάσεις, δεν κάνανε τίποτα για τα εθνικα θέματα (Ίμια, Σκόπια κλπ), φούσκωναν την φούσκα του χρηματιστηρίου κλπ.
  Όταν, λοιπόν, καθαρίσει ο τόπος απο όλους αυτούς. Κατηγορηθούν, καταδικαστούν, φυλακιστούν (και δημευθούν οι περιουσίες αυτών αλλά και των οικογενειών τους) τότε πραγματικά να ασχοληθούμε και με το θέμα των bloggers. Μέχρι τότε είναι σαν να έχουμε ένα ασθενή που πάσχει απο καρκίνο και εμείς ασχολούμαστε για το αν θα πρέπει να κάνει botox.

 3. Εγω θα επαναλαβω,ο,τι την μεγαλη ζημια στον τοπο την εχουν κανει τα ενυπογραφα κειμενα,τα οποια εξαιτιας της υπογραφης τους,εχουν το τεκμηριο της αξιοπιστιας και της εγκυροτητας.Θα επαναλαβω ο,τι δηθεν εγκριτοι δημοσιογραφοι,εχουν αποδειχθει οχι μονο αναξιοπιστοι,αλλα και επικινδυνοι.Και κανενας απο αυτους δεν εχει αντιμετωπισει την δικαιοσυνη.Αλλωστε ο κοσμος επαψε να εμπιστευεται τους δημοσιογραφους,πολυ πριν εμφανιστουν τα μπλογκς.Η αναξιοπιστια της ανωνυμιας πολλων μπλογκς,ηρθε σαν απαντηση στην αναξιοπιστια της ελληνικης επωνυμης δημοσιογραφιας.Ειναι το ιδιο ακριβως νομισμα,με διαφορετικη οψη.Και μεσα απο επωνυμα εντυπα,εκτελουνται συμβολαια σπιλωσης προσωπικοτητων(ξεχασαμε την αυριανη;).Η μηπως και οι επωνυμες εφημεριδες δεν ασκουν εκβιαστικες πρακτικες,με το γαντι βεβαια;;Η μηπως εγκριτα καναλια δεν κανουν κωλοτουμπες overnight,στα ρεπορταζ τους,γιατι αυτη ειναι η απαιτηση των αφεντικων;(ας μην αναφερω παραδειγματα)Ο δημοσιογραφικος κυκλος,μεχρι προσφατα,ειχε στεγανα τυπου ομερτα. Ενα συναφι πολυ καλα προφυλαγμενο,που δυσκολα διερρεαν πληροφοριες για τα του οικου του.Τα μπλογκς και ο ανταγωνισμος δημιουργησαν μια σοβαρη ρωγμη σε αυτην την δημοσιογραφικη ομερτα.Με ακομψο τροπο στην καλυτερη περιπτωση και με ακρως χυδαιο στην χειροτερη,αλλα ο κυκλος εσπασε.Και δυστυχως η επωνυμη δημοσιογραφια,κατρακυλα ανεμποδιστη.Δυσκολα πλεον διαβαζεις ενα αρθρο,που ο αρθρογραφος θα σε εκπληξει.Αρκει να δεις ποια εφημεριδα ειναι και ξερεις εκ των προτερων τι εχει γραφτει.Παλιοτερα και σε φιλοκυβερνητικες η αντιπολιτευτικες εφημεριδες,διαβαζες αρθρα που η κυρια δομη τους στηριζοταν στην επιχειρηματολογια και οχι στα ανευθυνα κλισε η στα ευκολα συνθηματα,τροποποιημενα για την εκαστοτε περιπτωση.Αν υπηρχε μαυρο,δυσκολα αναλυοταν ως ασπρο.Την σημερινη εποχη,αυτο ειναι το ζητουμενο.Το μαυρο να προωθηθει ως ασπρο,αναλογα τα συμφεροντα.Τις ευθυνες για την τυχον απηχηση των ανωνυμων μπλογκς,θα πρεπει η σοβαρη δημοσιογραφια να τις αναζητησει στον εαυτο της και μονο.

 4. Κύριε Φυντανίδη σωστά τα όσα λέτε.
  Προσωπικά θεωρώ ότι τα blogs του σήμερα είναι η σύγχρονη μορφή της πάλαι ποτέ «πλατείας του χωριού». Όπως έβγαινε κάποτε ένας στην πλατεία και φώναζε «ελάτε χωριανοί! ελάτε να σας πω!», έτσι σήμερα φτιάχνουμε ένα blog.
  Κι εκείνος ανώνυμος ήταν. Ούτε ταυτότητα του ζητούσαν οι θαμώνες της πλατείας, ούτε κάρτα μέλους στην ΕΣΗΕΑ. Αν έλεγε πράγματα που άρεσαν στον κόσμο, ο κόσμος έμενε και τον άκουγε, φώναζε και τους φίλους του. Αν έλεγε βλακείες, ο κόσμος έφευγε.
  Έτσι κι εμείς οι bloggers σήμερα. Γράφουμε ανώνυμα, ναι. Επίσης όμως, δεν διαφημιζόμαστε, δεν πληρωνόμαστε με τη λέξη, δεν φιλάμε κατουρημένες ποδιές, δεν γράφουμε επιτηδευμένα με σκοπό να αρέσουμε, γράφουμε όπως νιώθουμε και αφήνουμε να μας κρίνει ο αναγνώστης. Κάποιοι αρέσουν, κάποιοι άλλοι δυσκολευόμαστε να φτάσουμε διψήφιο αριθμό hits ανά μέρα. Όλοι όμως το κάνουμε με μεράκι και ειλικρίνεια.

  Δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω γιατί πρέπει να θεωρηθεί πιο αξιόπιστος ο επαγγελματίας εκφωνητής κειμένων των τηλεοπτικών καναλιών, και όχι ένας νέος που γράφει τον πόνο του όπως τον νιώθει.

  Τέλος πάντων, ας μη μακρυγορήσω. Σωστές γενικά οι παρατηρήσεις σας, πολύ λάθος όμως κατά τη γνώμη μου το υπονοούμενο που αφήνετε ότι όλα τα blogs συλλήβδην θα έπρεπε να κλείσουν ή τέλος πάντων να ελέγχονται νομικά.

  Σας ευχαριστώ.

 5. Και να συμπληρωσω,οτι το συγκεκριμενο μπλογκ,κατα την ταπεινη μου αποψη,ανηκει στην χειροτερη περιπτωση,οπου η χυδαιοτητα καταντησε status,αλλα στην ιδια ακριβως θεση τοποθετω και πολλους επωνυμους δημοσιογραφους,που απλα υπογραφουν.

 6. Κυριε Φυντανιδη, αντιλαμβανομαι τον προβληματισμο σας ομως διαφωνω με την αρση της ανωνυμιας στα blogs. Ειναι επισης τουλαχιστον παραξενο που με τοσα προβληματα γυρω μας το συγκεκριμενο site ασχολειται σχεδον καθημερινα με το θεμα, επειδη θιγεται ενας απο τους ιδρυτες της ιστοσελιδας αυτης (απ οτι εχω καταλαβει με το fimotro κτλ).
  –Ειπατε οτι ένα είναι αδιαμφισβήτητο: Η ανωνυμία στερείται αξιοπιστίας.
  Αν ενα ανωνυμο blog βγαλει πρωτο ενα θεμα που μετα αποδεχτει περα για περα αληθες τοτε που ειναι η αναξιοπιστια του; Αν ενα επωνυμο blog η ενα Μ.Μ.Ε. παραπληροφορησει συνειδητα η οχι και μετα αμελησει επιτηδες η οχι να αναθεωρησει τοτε που ειναι η αξιοπιστια σε αυτο; Αρα δεν ειναι το διπολο ανωνυμια-επωνυμια το προβλημα. Καταχρησεις εμφανιζονται και στις δυο μορφες.
  Αναφερομαι στο περιεχομενο. Αν αναφερθω στην εννοια της λεξης αναξιοπιστο (δηλ. αξιο εμπιστοσυνης) θα παραδεκτω οτι λογω ανωνυμιας πρεπει ο αναγνωστης να ειναι 10 φορες περισσοτερο κριτικος σε αυτο που διαβαζει. Αυτο ομως δεν το καθιστα αυτοματως αναξιοπιστο. Απλα χρειαζεται μεγαλυτερη ενεργοποιηση της κριτικης ικανοτητας του αποδεκτη σε αυτο που διαβαζει.
  –Αναφερατε οτι την Ελλάδα λειτουργούν τώρα πάνω από 55.000 blogs
  Ας κανει καποιος επιτελους μια ερευνα ποσα απο τα χιλιαδες αρθρα που καταρτιζονται στα χιλιαδες blogs ειναι υβριστικα, συκοφαντικα και απειλητικα. Αυτα αποτελουν την μικρη πλειοψηφια. Ολα τα αλλα, η μεγαλη πλειοψηφια θετει προβληματισμους και προαγει την ελευθερη σκεψη.
  –Η ανωνυμια αποτελει για την πλειοψηφια των υγιων ανωνυμων αρθρων επιλογη και επιτελει τους δικους του σκοπους. Η ανωνυμια αποτελει για την μειοψηφια των υβριστικων κτλ. αρθρων δειλια. Δεν ειναι ομως δυνατο για τη καταχρηση της μικρης μειοψηφιας να αρθει το ανωνυμο των blog και ετσι να συμπαρασηρει και τις υγιες μορφες εκφρασης και να αποτελεσει αποτρεπτικο παραγοντα για τον τροπο αυτο εκφρασης.
  –ΛΥΣΗ για τα υβριστικα και απειλητικα αρθρα στα blogs θα μπορουσε να ειναι ο χαρακτηρισμος του αρθρου – με το τα καθαρα αντικειμενικο κριτηριο του λεκτικου του περιεχομενου – ως υβριστικα η απειλητικα. Ετσι οι αναγνωστες θα ξερουν εκ των προτερων οτι εχουν να κανουν με ενα υβριστικο η απειλητικο αρθρο, με ο,τι αυτο συμεπαγεται για την αξιοπιστια του.
  Οσον αφορα τα συκοφαντικα αρθρα, αν το θεμα παρει διαστασεις και ερθει η ωρα των αποδειξεων θα λαμψει η αληθεια και η προσπαθεια του συκοφαντη θα πεσει στο κενο.
  –Τελος ΑΣ ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ.

 7. Κυριε Φυντανίδη καλησπέρα. Για λόγους αρχής ενοχλούμαι με την ανωνυμία στον δημόσιο διάλογο, γιατί πιστεύω ότι μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα στερείται κανείς την ελευθερία του λόγου και το θάρρος της γνώμης. Η ενυπόγραφη θέση, όσο σκληρή, προκλητική ή ακραία κι αν διατυπώνεται, συμβάλλει στη διαμόρφωση άποψης. Η ανωνυμία δεν είναι δημοκρατική κατάκτηση είναι προφανής δειλία που στεγάζεται στον μονόλογο. Και επιπρόσθετα, καταχωρίσεις υβριστικού και χυδαίου περιεχομένου που θίγουν υπολήψεις και βίος ανθρώπων, διαβάζονται απο τα παιδιά και τους συγγενείς των θιγόμενων, γνωστούς και οικείους, ενω τα θύματα δεν έχουν άμυνες αφού στερούνται το δικαίωμα στην απάντηση-αντίλογο. Το δικαίωμα στην ανωνυμία τελειώνει εκεί που αρχίζει το ανώτερο αξιακά δικαίωμα στην προστασία της προσωπικότητας! Αν κάποιος δεν έχει λόγο να ντρέπεται για την άποψή του, γιατί άραγε να φοβάται την πατρότητα? Θα μ ενδιέφερε ο διάλογος μαζί σας. Με ειλικρινή εκτίμηση!

 8. Πάντως και στις εφημερίδες υπάρχουν ανώνυμα σχόλια ιδιαίτερα στις παραπολιτικές στήλες. Εκεί γράφονται διάφορα ανυπόγραφα σχόλια και υπονοούμενα όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για δημοσιογράφους και εκδότες αντιπαλων συγκροτημάτων. Τα ανυπόγραφα αυτά σχόλια δημοσιεύονται ακόμα και σε μεγάλες σοβαρές εφημερίδες. Κατά συνέπεια είναι λίγο υποκριτικό να κατηγορούν κάποιοι δημοσιογράφοι την ανωνυμία των blogs. Συμφωνώ πάντως ότι ένα ενυπόγραφο άρθρο ή σχόλιο έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία.

 9. Επαφίεται στη νοημοσύνη του καθενός μας να κρίνει, να αποδεχτεί ή να απορρίψει οτιδήποτε διαβάζει στο διαδίκτυο και προφανώς αυτό ισχύει για όλες τις δραστηριώτητες σε αυτό το χάος που λέγεται internet και όχι μόνο τα ντόπια blogs! Το να νομοθετήσεις απαγορεύοντας οτιδήποτε έχει σχέση με το internet είναι από ουτοπικό έως ανόητο. Στο κάτω κάτω ο αξιόπιστος δημοσιογράφος, πολιτικός, γιατρός κτλ δεν έχει και πολλά να φοβηθεί διότι όλων μας τα λεγόμενα, επωνύμων και ανώνυμων κρίνονται από το delete…. Το ποιοί είμαστε λοιπόν τελικά αρκεί για να απαξιώσει τους κακόβουλους και δεν χρειάζονται νόμοι!

 10. θυμαμαι και την προσφατη υποθεση Μαγερ,ποσο υπευθυνα και επωνυμα μας μετεφεραν την ειδηση.ξαφνικα πολιτικοι και ΜΜΕ το εχετε ριξει στην θεωρια,τι ειναι δημοκρατια,τι ειναι η ελευθερια της γνωμης,ειναι το γιαουρτι φασισμος και λοιπα αλλα ωραια.

 11. Φυντανιδη,εχεις δικιο…

  Τα μπλογκς ειναι τα σκουπιδια του ιντερνετ…

  Δεν τα διαβαζει κανεις,παρα μονο οι μπλογκερς & οι σχολιαστες τους …

  Πολυ φασαρια για το τιποτε…

 12. κ. Φυντανίδη
  Πολύ …στενόκαρδες και κάπως νομικίστικες οι θέσεις περί ανωνυμίας.Η εξ ορισμού «Δίωξη» της
  Ανωνυμίας , ταυτίζει εμμέσως ένα δικαίωμα , ιστορικά καταξιωμένο , με την εξ ορισμού εγκληματικότητα . Μια λαθεμένη γενίκευση , όπως κάθε γενίκευση άλλωστε.
  Αφήνουμε τα θεωρητικά . θα χρειάζονταν σελίδες ολόκληρες.Ας δούμε κάποια ανώνυμα biogs ασχολίαστα.
  Το μεγαλύτερο ΑΝΩΝΥΜΟ BLOG είναι το blog «Λαός». Άλλο ανώνυμο blog είναι o «ΑΓΝΩΣΤΟΣ Στρατιώτης».
  Άλλο ανώνυμο blog είναι η Ομηρική «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ( όχι φυσικά η βρεφική «ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ» που διδαχθήκαμε
  στα σχολειά) . Ιδιοφυής ο ΟΜΗΡΟΣ. Συνεχίζουμε:Τί θα έγραφαν άραγε οι ανώνυμοι… blogers του Αλέξανδρου , λίγο πριν αυτοκτονήσουν , για τον μεγάλο κατακτητή και τις κατακτήσεις του;Σχετικό:
  Σε τοίχο της Μ.Ασίας το 1922 βρέθηκε το πιο τραγικό γκράφιτι «ΑΝΤΙΟ ΝΙΟΤΗ». Ανώνυμος… Bloger ,ενα
  παληκάρι που φόρεσε το χακί ίσως στα 18 και το έβγαλε , ΑΝ ΕΠΕΖΗΣΕ! , στα 30 του…..
  Δίπλα στην επώνυμη Ιστορία , γυαλιστερή , φκιασιδωμένη , υπάρχει και η κακοτράχαλη ανέκδοτη ιστορία κάποιων ανώνυμων ….blogers! Από αρχαιοτάτων …
  Με εκτίμηση
  Χρυσόστομος Τσιρίδης

 13. Αγαπητέ κύριε Φυντανίδη,

  Από σήμερα μπορείτε να κοιμάστε λίγο πιο ήσυχος: ένας «ανεύθυνος εκδικητικός γύφτος» (χαρακτηρισμοί συναγόμενοι από το άρθρο σας) λιγότερος! Τη δήλωση μετανοίας μου θα την βρείτε στο link:

  http://aekphile.blogspot.com/2011/04/blog-post_02.html

  ΥΓ1: Θα μπορούσατε, τουλάχιστον, να διευκρινίσετε αν ο όρος «ανεύθυνος», τον οποίο εμφατικά χρησιμοποιείτε, έχει νομική ή ηθική σημασία; Γιατί, υπάρχει διαφορά! (Μάταια περίμενα την κυρία Βόζεμπεργκ, ως έγκριτη και έμπειρη νομικό, να θέσει πρώτη το θέμα…)

  ΥΓ2: Λυπάμαι που τόσον καιρό διαφημίζω αφειδώς στα blogs μου το aixmi.gr. Ένα site που κατέληξε να με καθυβρίζει καθημερινά!

  Μετά τιμής,

  Κώστας Παπαχρήστου,
  Τέως «Ανεύθυνος Εκδικητικός Γύφτος».
  Ιστότοποι:
  AthensLover: http://costas-athens.blogspot.com/
  Aekphile: http://aekphile.blogspot.com/
  Parsifal: http://costaspap.blogspot.com/

 14. Αγαπητέ κ. Φυντανίδη,
  Διάβασα (όπως πάντα) με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή το post σας. Γνωρίζετε ότι είμαι συνάδελφος σας δημοσιογράφος που εργάστηκα πολλά χρόνια σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, και κανάλι… πάντα επώνυμα καθώς στη δική μου (μας) γεννιά το ονομά μας ήταν το διαβατήριο μας σ’ αυτό το επάγγελμα.
  Εχω τη μεγάλη χαρά να περηφνεύομαι ότι είμαι από τους πρώτους blogger στην Ελλάδα. Από το πρώτο κιόλας που έφτιαξα (ανέβασα –είναι το σωστό ρήμα) στο internet εβαλα το ονομα μου στο URL του http://www.manosantonaros.blogspot.com … από τότε ανέβασα και μερικά άλλα blogs πάντα υπογράφοντάς τα.
  Οι φίλοι μου οι bloggers αναρωτιόντουσαν γιατί το κάνω. Τους εξηγούσα ότι δεν ικανοποιούμαι να γράφω ανώνυμα 1ον επειδή έτσι είχα συνηθίσει και 2ον δεν ήταν δυνατόν να υποστηρίξω τη γνώμη μου χωρίς το ονομά μου. Κουνούσαν το κεφάλι τους με δυσπιστία. Πολλές φορές αποδείχτηκε ότι είχαν απόλυτο δίκιο…
  Εγώ έγραφα επώνυμα και μου απαντούσαν ανώνυμοι.
  Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχα θυμώσει πολύ. Oταν μάλιστα το επώνυμο μου ( λόγω της εμπλοκής του αδελφού μου με την πολιτική) έγινε κόκκινο πανί για πολλούς οι επιθέσεις που δέχτηκα με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη ήταν πολλά, (συνήθως) άδικα και τρομερά επώδυνα.
  Αντεξα… ούτε για μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να ανεβάσω ένα ανώνυμο blog για να βαράω αυτούς που με βαράγανε.
  Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν διαβάζω κι εγώ (όπως και σεις) περί ανωνυμίας και επωνυμίας. Η δική μου άποψη είναι αυτή που σας περιγράφω παραπάνω… όμως οι κανόνες του «παιγνιδιού» επιτρέπουν και την αντίθετη άποψη.
  Και αυτό είναι το σημαντικό σημείο.
  Αφού επιτρέπεται (καλώς) η ανωνυμία, ποιος είναι αυτός που μπορεί να διαμαρτυρηθεί και πολύ περισσότερο να την απαγορέψει; Για παράδειγμα σας φέρνω τους κανόνες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα… αμα θες παιζεις με 5 επιθετικούς, αν σ’ αρέσει παίζει ς με 11 αμυντικούς… αν θες παίζεις γρηγορα, αν θες παίζεις αργά καθυστερώντας… Κανένας διαιτητής δεν μπορεί να τιμωρήσει μια ομάδα επειδή παίζει αργά…επειδή γυρνά συνεχώς την μπάλα στον τερματοφύλακα… Υποθέτω ότι συμφωνείτε.
  Λυπάμαι που (σας) το λέω, αλλά οι κανόνες στο net δεν έγιναν για τη δική σας ή τη δική μου γεννιά. Εγιναν μάλλον για να ανατρέψουν τα περισσότερα απ’ αυτά που μας άνδρωσαν δημοσιογραφικά. Αρα όσο και να «σκούζουμε» , κτυπάμε λάθος πόρτα.
  Κάποιοι από μας που έχουμε τα πόδια σε δυο βάρκες δεν είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε κτήμα μας. Θα ήταν σαν να γυρίζαμε την πλάτη στο παρελθόν μας.
  Επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ μια ιστορία. Επιλέγω να την πω σε σας που μου είστε σεβαστός εφημεριδάνθρωπος:
  Πριν από δυο χρόνια ήρθαν σπίτι μου 5-6 πρωτοετείς φοιτητές του Παντείου που σπουδαζαν ΜΜΕ. Ειχαν έρθει για μια εργασία. Ηταν Κυριακή πρωί. Παιδιά διαβασμένα, έξυπνα, σύγχρονα. Είχα αγοράσει από το βράδι του Σαββάτου έναν πάκο κυριακάτικες εφημερίδες και τις είχα ακουμπήσει στον καναπέ του σαλονιού μου για να τις διαβάσω με τον καφέ μου … Ηρθαν τα παιδιά, τους έφτιαξα καφέδες και ετοιμαζόμασταν να δουλέψουμε για ένα θέμα που τους ένδιεφερε στο Πανεπιστήμιο.
  Κτύπησε το τηλέφωνο και έπρεπε να φύγω επειγόντως για ένα 2ωρο.
  -Νιώστε σαν το σπίτι σας… τους είπα… φάτε, πιείτε, διασκεδάστε… σε δυο ώρες θα είμαι πίσω…
  Όταν επέστρεψα τα είχαν κάνει όλα.
  Όλα εκτός από δυο πράγματα:
  Δεν είχαν αγγίξει τις εφημερίδες και δεν είχαν ανοίξει την τηλεόραση.
  Αγαπητέ μου κ. Φυντανίδη,
  Το post σας λέει πολλές αλήθειες… όμως με όλο μου το μεγάλο σεβασμό, αναφερεται στο χθες και στο ΤΩΡΑ… Το (με όλη τη σημασία της λέξης) αύριο δεν θαναι καθόλου έτσι.
  Οι εφημερίδες πωλούν λόγω των DVD και ακόμα και αυτό τρικ απευθύνεται σε ανθρώπους που βλέπουν DVD… και πιστέψτε με αυτοί δεν είναι οι νέοι άνθρωποι που θεωρούν τα DVD πρωτόγονο είδος. Βλέπετε τι γίνεται στα κανάλια… και αυτό συμβαίνει γιατί η οθόνη προβολής τους είναι επίσης πρωτόγονη σε σχέση με την οθόνη π.χ. ενός i-Pad.
  Eίμαι σίγουρος ότι θα σας ενδιέφερε να παρατηρήσετε πώς συμπεριφέρεται η 13μηνών κόρη μου με ένα i-pad ή και πώς με μια τηλεόραση.
  Για να μην αδικώ όμως τη σκέψη σας λέω (και υπογραμμίζω) ότι η αλήθεια δεν επηρρεάζεται από το είδος του μέσου. Η αλήθεια είναι πάντα μία και δεν έχει σημασία αν την γράφει κάποιος επώνυμα ή ανώνυμα.
  ΥΓ. Eμείς οι δημοσιογράφοι χαιρόμαστε να λέμε ότι το internet είναι media. Το internet είναι community… είναι μια παγκόσμια κοινωνία, όπου όλοι μπορούν να είναι κατ΄επιλογή δέκτες ή πομποί (download-upload) …ανάλογα με τη διάθεσή τους. Mέχρι τώρα εμείς οι δημοσιογράφοι είμασταν οι uploaders και οι υπόλοιποι οι downloaders… γραφιάδες και αναγνώστες. Αυτό τέλειωσε.
  ΥΓ2. Δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω στα posts άλλων. Mε σας έκανα μια μικρή πάρέκκλιση, επειδή λέγεστε Σεραφείμ Φυντανίδης και πάντα ζήλευα όλους εκείνους που είχαν την τύχη και την τιμή να εργαστούν υπό τις οδηγίες σας.

  Σας φιλώ
  Μάνος Αντώναρος

 15. Αξιοσέβαστε κ. Φυντανίδη
  Οπως έγραψα σε σχόλιο κάτω απο το πρόσφατο άρθρο της κ. Χαρούλας Αλεξίου με αφορμή την προτροπή της (ανάμεσα σε όλα τα πολύ σωστά που έγραψε) να λένε τις ειδήσεις οι 25/ντάρηδες & συνδυάζοντας το πρόσφατο άρθρο της κ.Πιπιλή & το δικό σας στο παρόν site περι «Επωνυμίας» & «Ανωνυμίας» ξεκινώ λέγοντας οτι όντας 50+ δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε την επιθυμία να ψάχνω τα διάφορα blogs & φυσικά δεν συμφωνώ με όσους χυδαιολογούν & συκοφαντούν ανώνυμα. Στο παρόν site ή σε παρόμοια sites, όπου καλείστε εσείς οι «Επώνυμοι» να γράψετε άρθρα, έχει σημασία για σας το ονοματεπώνυμό μου ή αυτό που έχω να σας πώ αφού ούτως ή άλλως δεν με γνωρίζετε? Εχω ταυτότητα με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λ.π. άρα είμαι & τυχερή γιατι ανάμεσά μας υπάρχουν συνάνθρωποι που δεν τα έχουν (δεν έχουν υπόσταση στον κόσμο αυτό) αλλά μπορούν να έχουν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο & να γράφουν!!! Τί λέτε να τους το στερήσουμε και αυτό!!! Σε πλαίσια ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων προσωπικά με ενδιαφέρει η ουσία των γραφομένων!!! Ούτως ή άλλως εκτός απο τους «επώνυμους» που τυχαίνει να γνωρίζω απο το έργο τους ή απο τις αυτοπροβολές τους, συνεντευξιαζόμενοι μεταξύ τους στα υπο την κατοχή τους ΜΜΕ,οι λοιποί, οι «κοινοί θνητοί» εάν γράψουν με όνομα επίθετο ή χωρίς αυτό τί σημασία έχει για μένα που δεν τους γνωρίζω αλλά με ενδιαφέρει εξίσου η αποψή τους για να μην πώ & περισσότερο? Οπως έγραψα κάτω & απο το άρθρο της Χαρούλας, εσείς οι «Επώνυμοι» που μας ενημερώνατε & μας ενημερώνετε «επώνυμα μεν, γενικόλογα δε», που καλείστε να γράψετε & ωραία άρθρα τώρα που για τους λόγους που όλοι οι ενήλικες γνωρίζουμε «πιάσαμε πάτο & πιό κάτω» μήπως , μιά που εσείς έχετε την δύναμη, αντί λόγων να βλέπαμε & έργα??? Αυτά που θάθελα να γράψω είναι άπειρα!!! Σχετικά με τα περι «ανωνυμίας» μήπως & κάποιοι παλαιοί περι «φακελλώματος» φόβοι??? για αλήθειες που πονάνε & μπορεί να έχουν κάποιες συνέπειες για τον γράφοντα όπως παλιά??? σκόρπιες σκέψεις απο έναν «ανώνυμο συνάνθρωπο» πάντα σε αντιδιαστολή με σας τους «επώνυμους». Δεν γνωρίζω εαν θα αναρτηθή το σχόλιό μου αλλά σημασία για μένα έχει κ. Φυντανίδη να γράψετε κάτι για την προτροπή της Χαρούλας «να λένε τις ειδήσεις άνεργοι 25ντάρηδες) & όπως έγραψα εκεί & τις εκπομπές άνεργοι παρουσιαστές!!! Την εκπομπή σας π.χ. «οι παρέες γράφουν ιστορία» γιατί δεν την παρουσιάζει ένας άνεργος νέος & όλοι εσείς που γράψατε ιστορία να καταδεχθείτε να παραβρεθείτε??? Τί γράφω η αφελής??? Υπάρχει καμμία πιθανότητα άνεργος νέος με άπειρα εφόδια (πτυχία, μεταπτυχιακά,γλώσσες & τόσα άλλα που κλήθηκε να μαζέψει χάνοντας στην ουσία την παιδική & εφηβική ηλικία στην προσπάθεια για όλα αυτά) να ελπίζει για «μια θέση στον ήλιο» χωρίς «μπάρμπα στην κορώνη» ??? Δεν γνωρίζω εάν θα αναρτηθή το σχόλιό μου, εάν θα λάβετε γνώση & εάν θα καταδεχθείτε να απαντήσετε σχετικά & συγκεκριμένα. Ανώνυμα ή επώνυμα έχουμε όλοι ανάγκη να πούμε πολλά. Εσείς οι «επώνυμοι» που έχετε την «δύναμη» να επηρεάζετε & τις δικές μας τύχες, αφουγκραστήτε μας με ονοματεπώνυμο ή χωρίς αυτό & δείξτε μας με έργα & όχι με λόγια οτι μας ακούσατε ή μας διαβάσατε Ευχαριστώ με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό σας!!!

 16. Καλημέρα κύριε Φυντανίδη! Ως blogger και ως Αεκτζής μαζί, βρίσκομαι τώρα υπό την ηθική σκέπη ενός πολύ μεγάλου συνηγόρου (αφού, δυστυχώς, η κυρία Βόζεμπεργκ επέλεξε να είναι αντίδικος…). Το όνομά του γνωστό και το κύρος του αδιαμφισβήτητο: Κωστής Παλαμάς! Το blog Aekphile μας προσκαλεί να διαβάσουμε λίγους στίχους του:

  http://aekphile.blogspot.com/2011/04/bloggers_03.html

  Ο Δικέφαλος Αϊτός… Η Ελλάδα… Σε λίγο και τα δύο θα υπάρχουν μόνο ως εκθέματα στα μουσεία. Να είμαστε καλά να τα θυμόμαστε!

 17. onusnewsgr.blogspot.com

  Το αποτέλεσμα της επιρροής των blogs είναι μικρότερο από αυτό της άμεσης και επώνυμης «επίθεσης». Ένα blog δεν έχει την ίδια δύναμη με μεγάλα επώνυμα ενημερωτικά sites, ωστόσο τα κρούσματα λογοκρισίας πολλές φορές οδηγούν το κοινό στα blog. Τελευταίο γνωστό και ιδιαίτερα τρανταχτό παράδειγμα, αποτελεί η απόλυση του Άρη Χατζηστεφάνου από τον όμιλο του ΣΚΑΪ, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως «ενοχλούσε» ο ακτιβισμός του και ο καυστικός αντιμνημονιακός του λόγος.

 18. Μιας και η ευαισθησία του κ. Φυντανίδη για τα blogs, διεγέρθηκε μόνο όταν κάποιο από αυτά κατηγόρησε κάποιους συναδέλφους του για «γλείψιμο» στην Κυβέρνηση, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
  # Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος με την επωνυμία fimotro δεν είναι ουσιαστικά blog. Δεν δίνει τη δυνατότητα σε αναγνώστες να σχολιάσουν, να παρέμβουν, να φέρουν αντίρρηση σε κάποια είδηση. Οπότε…πολύ κακό για το τίποτα. Το fimotro, αν δεχθούμε ότι ιδιοκτήτης του είναι ο μηνυθείς κ. Παπαγιάννης, είναι ένα ακόμη site το οποίο υπό τον μανδύα του blog, παρέχει αμφιβόλου περιεχομένου ειδήσεις, συμμετέχει σε διάφορα εσωκομματικά παιχνίδια του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πέραν τούτου, ουδέν! Απλά εξυπηρετεί την αυταρέσκεια του ιδιοκτήτη του.
  # Κύριε Φυντανίδη, αλήθεια δεν έχετε ακούσει ποτέ για κάποιο ιστολόγιο του λεγόμενου «αναρχικού» χώρου, που λειτουργεί από διακομιστή που βρίσκεται μέσα στο ΕΜΠ, και από εκεί «διοργανώνει» τις κατά τόπους «εξεγέρσεις» των κουκουλοφόρων; Στον ίδιο ιστοχώρο, συχνά πυκνά γίνεται προσβολή μνήμης τεθνεόντων, Αστυνομικών στην πλειοψηφία τους, ενώ στοχοποιούνται όσοι δεν είναι αρεστοί στον «χώρο» τους. Δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’αυτό;
  #Ξαφνικά σας έπιασε η ευαισθησία επειδή κάποιο ιστολόγιο έβαλε κουίζ για το ποιος από τους δημοσιογράφους του MEGA «γλείφει» καλύτερα την Κυβέρνηση;
  Ή μήπως δυσαρεστηθήκατε που δεν είδατε και το όνομα σας ανάμεσα τους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here