Διμερείς συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

0
3

 

Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα το πρωί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10:30 ώρα Ελλάδας, ενώ  θα ακολουθήσει συνάντηση με τον κ. Ολάντ.

Στο μεταξύ, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με επίκεντρο την προσφυγική κρίση και το βρετανικό ζήτημα.
«Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε  ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε αποφάσεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων με ευρείες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της – με δεδομένο ότι δεν μειώνεται αισθητά η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα – ο κ. Τουσκ απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι επαρκείς ή όχι.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει υποχώρηση του αριθμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here