Δημοψήφισμα δημιουργικής ασάφειας…

Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία . Τότε, δεν υπήρχαν εφημερίδες και ραδιόφωνο, ούτε τηλεόραση και νέες τεχνολογίες. Υπήρχε μόνον ο λόγος, που μπορούσε να απευθύνεται σε όλους και ήταν “κυρίαρχος” στη Εκκλησία του Δήμου. Στην πόλη αυτή σήμερα είναι φυσικό και επόμενο, το «δημοψήφισμα» να θεωρείται πράξη άμεσης δημοκρατίας με ειδική μάλιστα αναφορά στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Oυδείς, όμως, θα μπορούσε να φανταστεί  ότι τον 21ο αιώνα ο κυβερνήτης αυτής της χώρας θα είχε την έμπνευση για «δημοψήφισμα δημιουργικής ασάφειας» με διαδικασίες που ουδεμία σχέση έχουν με την ίδια τη δημοκρατία.

Για το «θέατρο του παραλόγου» της σημερινής κυβέρνησης  είχα πρόσφατα μιλήσει, όμως ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η «δημιουργική ασάφεια»θα έφθανε να προσβάλει ως ιός ένα δημοψήφισμα που θέτει το εξής πρωτότυπο ερώτημα: Εγκρίνεις την καταστροφή που ζητούν οι δανειστές σου; ναι ή όχι. Το εύλογο «όχι» υφαρπάζεται, ενώ στην πραγματικότητα το ερώτημα είναι: «εντός ή εκτός Ευρώπης, ευρώ ή δραχμή».

Εξαρτάται, επομένως, το μέλλον της χώρας μας από την απόφαση του κυρίαρχου λαού, που καλείται να αποφασίσει αυτό που του υποδεικνύει η κυβέρνηση , όταν η ίδια δεν μπορεί να πείσει ούτε τα μέλη της για τις επιλογές της. Το εύλογο και σαφές ερώτημα, που με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα ως μια πράξη ενδεικτική της άμεσης δημοκρατίας, που αξίζει στον ελληνικό λαό με την γνωστή παράδοσή του, θα έπρεπε να αφορά την πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ,που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. Στην περίπτωση αυτή θα εξασφαλιζόταν ο κατάλληλος τρόπος και κυρίως ο κατάλληλος χρόνος για ένα δημοψήφισμα.

«Game is over» ακούστηκε προς το τέλος των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων και ο πρωθυπουργός περήφανα και αποστομωτικά απάντησε «Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι» και θα περιμέναμε η ίδια απάντηση να ισχύει και… εντός Ελλάδος.

Τρία ζητήματα αξίζει να επισημανθούν σχετικά με την όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος.Το πρώτο είναι η έντονη αντίδραση των κομμάτων και η αποδοχή του δημοψηφίσματος, που πρότεινε η κυβέρνηση, ουσιαστικά  ΜΟΝΟΝ από τη Χρυσή Αυγή. Το δεύτερο, και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι η δημοκρατία δεν επιτρέπει «στρατευμένο δημοψήφισμα». Και το τρίτο, και σπουδαιότερο, είναι ότι το δημοψήφισμα αυτό έχει ήδη διχάσει τον ελληνικό λαό. ΔΙΧΑΣΜΟΣ και πάλι…τι κατάρα !!

Ας είμαστε ρεαλιστές…ποτέ δυστυχώς η χώρα μας δεν κατάφερε να προχωρήσει και να προοδεύσει χωρίς την στήριξη των ξένων. Αρκεί, βέβαια, η στήριξη αυτή να  γίνεται με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Αυτή δυστυχώς είναι η μοίρα μιας μικρής χώρας , με μεγάλο πολιτισμό και σημαντική γεωγραφική θέση, μιας χώρας που λάμπει από ομορφιά και ανεβαίνειδιαχρονικά το Γολγοθά της. Ας μη γίνουμε και εμείς ΜΟΙΡΑΙΟΙ. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, λέει ο λαός μας, αλλά και  οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Και ο νοών νοείτω!

Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο
 1. Ο/Η Stelios K λέει:

  Και η ερμηνεία του αποτελέσματος πάλι σε δημιουργική ασάφεια θα στηριχτεί
  Μετά το δημοψήφισμα ο καθένας από την πλευρά του θα ερμηνεύσει κατά το δοκούν το αποτέλεσμα, μετατρέποντας στο τέλος ό,τι και να έχουμε ψηφίσει σε ένα και το αυτό! Από Δευτέρα τα κεφάλια μέσα πάλι και το μόνο που θα θυμίζει την προ δημοψηφίσματος εποχή θα είναι οι παραμένουσες κλειστές τράπεζες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία
  Ας υποθέσουμε ότι κερδίζει το ΝΑΙ
  Οι δανειστές θα το θεωρήσουν ΝΑΙ σε όλα γιατί αυτό τους εξυπηρετεί, ενώ όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα θα το ερμηνεύσει ως ΝΑΙ στην Ευρώπη.
  Ας υποθέσουμε ότι θα κερδίσει το ΟΧΙ
  Οι δανειστές θα το θεωρήσουν ως έξω από το ευρώ στη χειρότερη και ως ευροσκεπτικισμό στην καλύτερη γιατί πάλι έτσι τους συμφέρει να το παρουσιάσουν κατά περίπτωση, ενώ το εγχώριο πολιτικό σύστημα θα το ερμηνεύσει μη μπορώντας να κάνει και αλλιώς ως ΟΧΙ σε άλλα μέτρα (αφού οιι Ελληνες δεν επιθυμούν ουσιαστικά την έξοδο από το ευρώ και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά)
  Με λίγα λόγια όλοι οι πολιτικοί θα διαλαλούν ότι έχουν δίκιο και εμείς ο λαουτζίκος θα συνεχίζουμε να βράζουμε στο ζουμί μας, μένοντας θεατές της μάχης των μνηστήρων της εγχώριας, ευρωπαικής και παγκόσμιας εξουσίας να προσπαθούν να επικρατήσουν των αντιπάλων τους
  Στο τέλος θα μας φορτώσουν καμιά 15 δις μέτρα για να ανοιξουν οι τράπεζες λέγοντας μας κυνικά ότι Ευρώπη χωρίς συμφωνία δεν γίνεται αν έχει κερδίσει το ΝΑΙ ή θα μας εκβιάζουν με Grexit (αφού κανείς Ελληνας πολιτικός αρχηγός δεν είναι διαθέσιμος να το φορτωθεί) αν έχει επικρατήσει το ΟΧΙ,
  Τέλος περιστατικού και εις άλλα με υγεία..
  to be continued.. ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 Β’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ


Αφήστε το σχόλιο σας

*