Δημοσκόπηση Bild: Πρώτο με διαφορά το κόμμα της Μέρκελ – Ενισχυμένο το ξενοφοβικό AfD

0
6

 

Η υποστήριξη για την Εναλλακτική (AfD) για τη Γερμανία, ένα δεξιό κόμμα που τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής για το μεταναστευτικό, έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδό του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση του INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild δείχνει πως η υποστήριξη για το AfD, το οποίο είχε πληγεί από εσωτερικές έριδες το πρώτο μισό του χρόνου και οι ιδρυτής του αποχώρησε για να σχηματίσει ένα νέο κόμμα, αυξήθηκε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Μαΐου.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως η υποστήριξη για τον συντηρητικό συνασπισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες και πέφτει στο 40%, παραμένοντας μακράν πρώτο κόμμα, αλλά σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Ιουνίου.

Η Μέρκελ επαινέθηκε στη Γερμανία νωρίτερα αυτό τον μήνα επειδή άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά από τότε έχει αλλάξει στάση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους ηγέτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

«Η προσφυγική κρίση αφαιρεί δύναμη από τους συντηρητικούς και ωθεί το AfD πάνω από το όριο του 5%», δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.

Παρουσιάζοντας την πολιτική του για το άσυλο σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, το AfD τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής συνοριακών ελέγχων, προκειμένου να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία από την Ουγγαρία μέσω Αυστρίας.

Το Σαββατοκύριακο η Μέρκελ υπέκυψε στην πίεση πρωθυπουργών κρατιδίων, περιλαμβανομένου και εκείνου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, και συμφώνησε με τους ελέγχους.

Ο Μπερντ Λούκε, καθηγητής Οικονομικών, ο οποίος ίδρυσε το AfD το 2013 ως μία πλατφόρμα εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης της ευρωζώνης, αποπέμφθηκε από το κόμμα στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από δημόσια αντιπαράθεση με τους ηγέτες της ανατολικογερμανικής πτέρυγας του AfD.

Η Φράουκε Πέτρι, μία 40χρονη πρώην χημικός και επιχειρηματίας που ηγήθηκε της επιτυχούς πορείας του AfD στις εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια πέρυσι υιοθετώντας μια σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και παραβλέποντας ουσιαστικά τα θέματα της ευρωζώνης, ηγείται τώρα του κόμματος.

Ο Λούκε, που επέκρινε την ξενοφοβική στροφή του AfD, αποχώρησε και ίδρυσε ένα νέο κόμμα, τη Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση (ALFA).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here