«Διορία 6 εβδομάδων στην Ελλάδα για το προσφυγικό»

0
2

 

Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι έχει έξι εβδομάδες για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αλλιώς θα τεθεί σε καραντίνα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» αναμένεται να συζητήσουν εντός της ημέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη διετή αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δημιουργώντας ουσιαστικά νέο «φράγμα» στη διακίνηση προσφύγων προς τις χώρες – μέλη της κεντρικής Ευρώπης.

Βασική κριτική των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει συστήσει μόλις ένα από τα πέντε κέντρα ταυτοποίησης και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, τα οποία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της Ε.Ε..

Πρόταση για ευρωπαϊκό «φράγμα» στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των επίσης βρετανικών Financial Times, αντιτίθεται στις προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για εντατικότερους ελέγχους, με τη βοήθεια ευρωπαϊκού αστυνομικού μηχανισμού, στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ.

Η πρόταση, την οποία έκανε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να απομακρύνει από την κεντρική Ευρώπη το «μέτωπο» των βασικών ελέγχων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Την πρόταση της Σλοβενίας στηρίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ έχει κερδίσει έδαφος και στις Βρυξέλλες.

Με βάση επιστολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον κ. Τσέραρ, φαίνεται ότι και η Κομισιόν στηρίζει τη σχετική πρόταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here