ΔΝΤ: Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2015

0
4

Η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2015, παρ’όλο που η χώρα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη της θα είναι αναιμική (0,2%), ενώ μεσοπρόθεσμα η αναπτυξιακή δυναμική θα είναι αδύναμη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τακτική έκθεσή του για τη Ρωσία.

Βασικοί παράγοντες πίσω από τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ είναι κυρίως η πτώση στις τιμές του πετρελαίου – από τις οποίες προέρχεται περίπου το 20% των δημοσίων εσόδων – και ο συνδυασμός Δυτικών κυρώσεων και ρωσικών αντίμετρων. Το Ταμείο να σημειώνει πως μοντέλα του δείχνουν ότι μεσοπρόθεσμα η σωρευτική οικονομική ζημία από τις εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις μπορεί να φτάσει το 9% του ΑΕΠ.

Σημαντικός παράγοντας
στην αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την υποτίμηση του ρουβλίου και τη δυσκολία των ρωσικών επιχειρήσεων να βρουν χρηματοδότηση στη διεθνή αγορά, λόγω των κυρώσεων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να μειωθεί στο ιδιαίτερα υψηλό 12% στα τέλη του τρέχοντος έτους, και να πέσει σε μονοψήφια επίπεδα το 2016.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της ρωσικής οικονομίας πηγάζουν από δυνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Σημαντικός αντιαναπτυξιακός παράγοντας παραμένει και η μη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με το ΔΝΤ να επισημαίνει την ανάγκη αύξησης του ανταγωνισμού στις εσωτερικές αγορές, μείωσης του κρατικού «αποτυπώματος» στην οικονομία, και αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Αντίθετα, το Ταμείο χαιρετίζει το «επαρκώς μεγάλο» πρόγραμμα κεφαλαιακής υποστήριξης των τραπεζών, το οποίο συνέβαλε στον περιορισμό των μαζικών εκροών από τις τράπεζες, που έφτασαν τα 154 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 (8% του ΑΕΠ).

Το ΔΝΤ καλεί τη Μόσχα να προσαρμόσει το πρόγραμμα στήριξης στις συγκεκριμένες ανάγκες των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα για να περιοριστεί το κόστος που έχει επωμισθεί το Δημόσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here