ΔΝΤ: Μεγαλύτερες οι συνέπειες της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας

0
7
A labourer holds a shovel as he looks on at a construction site in Beijing's central business district July 12, 2012. China's economy may have grown around 7.5 percent in the second quarter and nearly 8 percent in the first half, and will recover steadily in the second half as policy stimulus gains traction, a senior economist at the cabinet's think-tank said on Thursday. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS EMPLOYMENT CONSTRUCTION)

 

Μεγαλύτερες συνέπειες από ότι προβλεπόταν προκάλεσε η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, υπογράμμισε  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του εν όψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Τουρκία.

«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του. Στους σημαντικότερους κινδύνους συγκαταλέγει την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών, την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους. Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε το ΔΝΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συναντώνται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην Άγκυρα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στην Τουρκία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here