ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε λιγότερο από 5 χρόνια

0
3

Εάν το πετρέλαιο παραμείνει στα 50 δολάρια το βαρέλι, τότε οι περισσότερες χώρες της περιοχής θα ξεμείνουν από μετρητά σε πέντε χρόνια ή και λιγότερο, προειδοποίησε με έκθεσητου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNN.

Αυτή η απειλή φέρεται να είναι πιο έντονη για τη Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το Ομάν και το Μπαχρέιν. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα στερήσουν από τα ταμεία τους κατ ‘εκτίμηση 360 δις δολάρια μόνο φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ.

Τα τεράστια πλεονάσματα των προϋπολογισμών γρήγορα μετατρέπονται σε μεγάλα ελλείμματα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σήμερα σε περίπου 45 δολάρια από τα 100 που ήταν το προηγούμενο έτος.

«Οι εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να προσαρμόσουν τις πολιτικές των δαπανών και των εσόδων προκειμένου να διοασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» αναφέρει στη συνέχεια το ΔΝΤ στην σχετική έκθεση.

Η συμπίεση στις τιμές του πετρελαίου γίνεται σε μια εποχή που οι δαπάνες έχουν αυξηθεί καθώς πολλές από αυτές τις χώρες πλήττονται από τη βία και τις αναταραχές, στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, θα πρέπει να πουλά το πετρέλαιο στα 106 δολάρια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το οποίο αν δεν αλλάξει την τιμολογιακή του πολιτική θα έχει μετρητά για μόλις 5 χρόνια.

Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να αυξήσει τους φόρους, αλλά είναι έτοιμη να κόψει τουλάχιστον ορισμένες μορφές δαπανών, αν και θεωρείται απίθανο να κάνει περικοπές σε κοινωνικά και στρατιωτικά προγράμματα υπό το φόβο επανάληψης μιας εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης.

«Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και εσωτερική αστάθεια, το να μην τηρήσει το κοινωνικό συμβόλαιο είναι πολιτικό ρίσκο», ανέφερε ο Χένρι Σμιθ, αναπληρωτής διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Control Risks με έδρα το Ντουμπάι.

Όμως, μερικές χώρες βρίσκονται σε θέση να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι χώρες αυτές δεν χρειάζονται στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here