Τρίτη 24 Απρίλιος 2018
Αρχική ΘΕΜΑ ΔΝΤ: Σχεδόν 1...

ΔΝΤ: Σχεδόν 1 τρισεκ. ευρώ φτάνουν τα «κόκκινα δάνεια» της ΕΕ

0
7

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσκολεύουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.

Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ —ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της ευρωζώνης— στα τέλη του 2014.

Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%. Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.

Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία του τομέα. Nα ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια· την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης και τη βελτίωση των υποδομών τις αγορές ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.

Μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι στα τέλη του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες στην ευρωζώνη ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 879 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here