Ντομπρόβσκις: Μεμονωμένη περίπτωση η ελληνική κρίση

0
3

 

Η ελληνική κρίση συνέβαλε αποφασιστικά στο να γίνει το ευρώ λιγότερο ελκυστικό, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν για τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο Λεττονός πολιτικός εκτιμά, ωστόσο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την ολική επαναφορά, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση για την υλοποίηση του προγράμματος».

Τονίζει, επίσης, ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του Μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016.

Εκτιμά, δε, ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε απειλή για την Ευρώπη. «Δεν ήταν μια ευρωπαϊκή κρίση αλλά μια ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν όντως περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές κουβέντες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις». «Αλλά η ελληνική οικονομική κρίση ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα του ευρώ δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση», προσθέτει.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις επισημαίνει την καθυστέρηση απαντώντας ότι «αρχικά σχεδιάζαμε να γίνει το φθινόπωρο αλλά τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει ακόμα ορισμένες από τις δεσμεύσεις της, αν και οι προετοιμασίες (σ.σ. για την πρώτη αξιολόγηση) έχουν ξεκινήσει».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Λεττονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «εμείς περιμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και οικονομικά. Είναι, ωστόσο, μια απόφαση που πρέπει να λάβει μόνο του το ταμείο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here