ΔΟΕ κατά Φίλη: Παράνομες οι αποφάσεις για τα Ολοήμερα Σχολεία

0
3

 

 

Με ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία στρέφεται κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και των ανακοινώσεων του για τα ολοήμερα σχολεία χαρακτηρίζοντας τες ως «παράνομες» ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς να εγγράψουν τους μαθητές στα νηπιαγωγεία και δημοτικά της χώρας με βάση τις επιθυμίες των γονέων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΟΕ αναλυτικά, «σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα, τόσο η Υπουργική Απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» όσο και οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, είναι παράνομες. Η μεν Υ.Α. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 του Ν. 2525/1997 ι (παρ. 5) «για τον καθορισμό των προγραμμάτων του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» προβλέπει κατά παράβαση της παραπάνω εξουσιοδότησης προϋποθέσεις για την εγγραφή μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, κάτι που την καθιστά, κατά το μέρος που ορίζει προϋποθέσεις, ακυρωτέα. Η δε υπ’ αριθμ.87776/Δ1/30-5-2016 «εγκύκλιος» στην πραγματικότητα νομοθετεί, κάτι που την καθιστά Υπουργική Απόφαση. Αφού όμως είναι Υ.Α. είναι ανυπόστατη ελλείψει δημοσίευσής της στο Φ.Ε.Κ. αλλά και γιατί στερείται νομοθετικής εξουσιοδότησης».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι «στις ημέρες πραγματοποίησης των εγγραφών στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος, ώστε να αποδειχτεί περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές», υποστηρίζοντας ότι «από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι παράνομες, οι Διευθυντές και Διευθύντριες Εκπαίδευσης οφείλουν να εγκρίνουν την εγγραφή όλων των παιδιών στα ολοήμερα τμήματα δίχως να αποκλείσουν κανένα μαθητή», αλλά και απαιτώντας από τον υπουργό Παιδείας «να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση τόσο της Υ.Α. όσο και της εγκυκλίου που είναι παράνομες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here