ΔΟΜ: Περισσότεροι από 3.000 νεκροί μετανάστες στα νερά της Μεσογείου το 2016

0
11

 

  Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Η ανακάλυψη 39 πτωμάτων στις λιβυκές ακτές αυτή την εβδομάδα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 3.034», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τους θανάτους που είχαν καταγραφεί τους πρώτους επτά μήνες του 2015, που είχαν ανέλθει στους 1.917 .

Αντίθετα, ο αριθμός των αφίξεων είναι «ελαφρά» αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον IOM.

Ένας λόγος που εξηγεί γιατί υπάρχουν περισσότεροι νεκροί και αγνοούμενοι φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων μεταναστών που καταγράφηκε στα τέλη Μαΐου, με περίπου 1.000 μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες.

Την ίδια περίοδο, στα ναυάγια εμπλέκονταν, σύμφωνα με τον IOM, σκάφη μεγαλύτερα απ’ ό,τι συνήθως τα οποία μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον IOM, η διαδρομή προς την Ιταλία παραμένει η πλέον επικίνδυνη, με 2.606 θανάτους για περίπου 88.350 αφίξεις από τις αρχές του έτους. Την ίδια περίοδο, σχεδόν 160.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα, και 383 έχασαν τη ζωή τους. Εξάλλου, 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Ισπανίας.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία είδαν να περνούν από το έδαφός τους το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που διέφευγαν από τους πολέμους στη Συρία και στη Μέση Ανατολή και επιδίωκαν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Όμως το μεταναστευτικό αυτό κύμα ανακόπηκε τον Μάρτιο, μετά την απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here