Ντόρα Μπακογιάννη: «Χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των κομμάτων»

0
11

 

Η βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ.  Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει στο aixmi.gr για τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, την ανάγκη μιας σταθερής κυβέρνησης, τις δικές της «κόκκινες γραμμές», ενώ ρωτάει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει  αν παραπλανήθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας ταυτίζει τη Νέα Δημοκρατία και γενικά τα παλιά κόμματα εξουσίας με τη διαφθορά. Πιστεύετε ότι η έως τώρα προεκλογική εκστρατεία του κόμματός σας καταφέρνει να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα πατάξει αυτή τη φορά τη διαφθορά;

Το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι οι Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη έχοντας απαντήσει στα πραγματικά διλήμματα και τις προκλήσεις που θέτουν αυτές οι εκλογές, που είναι το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Κατά την γνώμη μου, αυτό που απαιτείται είναι μία κυβέρνηση σταθερή που θα έχει προέλθει από την συνεργασία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την αυτοκριτική της, έχει μάθει από τα λάθη της και στέκεται μπροστά στους πολίτες έχοντας την εμπειρία αλλά και την αποφασιστικότητα να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Σαφώς στο πεδίο της διαφθοράς πρέπει να γίνουν βήματα και η Νέα Δημοκρατία θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε η δικαιοσύνη ν’ αποδίδεται γρήγορα, κι είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να συμπράξει σε μία αναθεωρητική βουλή που θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητά της την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι στην πραγματικότητα ένας μεταβατικός πρόεδρος, που μόνο σκοπό έχει να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ στη δύσκολη πολιτικά περίοδο που διανύουμε. Πιστεύετε ότι αν το κόμμα σας τερματίσει δεύτερο στην εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να ανοίξει το θέμα «ηγεσίας» στη Νέα Δημοκρατία; Εσείς, θα είστε παρούσα την επόμενη ημέρα της ΝΔ;

Ο κ. Μειμαράκης είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έχει όλες τις αρμοδιότητες, κι έχει αναλάβει με την ομόφωνη επικύρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας  να την οδηγήσει στις εκλογές. Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, όπως εγώ πιστεύω, ο ίδιος θα είναι πρωθυπουργός. Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα και πυλώνας της σταθερότητας θα κληθεί να  επιλύσει τα σύνθετα προβλήματα της χώρας. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν.

Ποια προεκλογική καμπάνια αντίπαλου κόμματος ήταν εκείνη που σας προκάλεσε περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η καμπάνια της ΝΔ είναι ένα μήνυμα αλήθειας, ρεαλισμού και ορθού λόγου, χωρίς λαϊκισμούς και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και αυτό δεν είναι το αναμενόμενο. Η αντιπολίτευση πάντα υποσχόταν πέρα από τις δυνάμεις της και βρισκόταν στην δυσάρεστη θέση, την επόμενη ημέρα, να τα πάρει όλα πίσω. Σε ότι αφορά τις καμπάνιες των άλλων κομμάτων, η καμπάνια της ΛΑΕ έχει χιούμορ και επίσης ευρηματικά είναι κάποια από τα σποτ του Ποταμιού.  Ομολογώ όμως ότι δεν με εντυπωσίασε κάτι ιδιαίτερα.

Αν ήσασταν στο debate των 7 πολιτικών αρχηγών και καθόσασταν στη θέση των δημοσιογράφων, ποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς θα θέλατε να ρωτήσετε και ποιο θα ήταν το ερώτημά σας;

 Οι ερωτήσεις είναι πάντα εύκολο πράγμα, οι απαντήσεις είναι το δύσκολο. Θα ήθελα μια ειλικρινή απάντηση από τον κ. Τσίπρα για το αν ο κ. Βαρουφάκης τον παραπλάνησε ή ακολούθησε μια συμφωνημένη στρατηγική.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιοι πολιτικοί έχουν βγει δημόσια και έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Το βλέπετε περισσότερο ως κίνηση εντυπωσιασμού ή ουσίας; Εσείς, θα κάνατε ποτέ κάτι τέτοιο;

Αν είναι κίνηση εντυπωσιασμού, δεν θα έπρεπε να είναι. Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο και πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν προσφέρεται για να κερδίζει πόντους ο πολιτικός κόσμος. Η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις είναι άμεση. Προσωπικά  έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου  οι εταίροι μας να αποκτήσουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος στην Ελλάδα. Αν κανείς θέλει να βοηθήσεις αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους υπάρχουν πολλοί τρόποι, και δεν πιστεύω ότι οι δημόσιες δηλώσεις προσφέρουν κάτι.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών πιθανά να κληθείτε να μετάσχετε στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα με πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι ενδεχομένως μέχρι χθες σας χλεύαζαν και σας καθύβριζαν. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; Ποιες είναι οι δικές σας, προσωπικές κόκκινες γραμμές;

Οι κόκκινες γραμμές μου δεν αφορούν σε πρόσωπα αλλά σε αρχές, αξίες και συγκεκριμένες πολιτικές. Το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο  κατασκευάστηκε από τους πολιτικούς, έγινε συνείδηση σε μέρος του ελληνικού λαού, δίχασε τους πολίτες και σήμερα δεν υπάρχει πια. Η κοινωνία  έχει κουραστεί και ζητάει οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν  για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης.  Η ΝΔ θα καλέσει σε συνεργασία όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διότι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here