Δώστε αίμα, δωρίστε τα όργανά σας…Κάποιον θα σώσετε!

0
37

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων. Ένα πελώριο και βασανιστικό «γιατί» οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους. Όσες κοινωνικές ή ψυχολογικές αναλύσεις κι αν κάνει κανείς, θα «πέσει σε τοίχο». Και είναι κρίμα.

Πριν από 28 χρόνια αποφάσισα να γίνω δότης οργάνων. Ήμουν πολύ νέος και υγιέστατος. Δεν είχα κάποιο αδιόρατο φόβο στο μυαλό μου.  Δεν με παρότρυνε κανείς.Και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Απλώς θυμάμαι είχα διαβάσει σε ένα μονόστηλο εφημερίδας, ότι η 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να θεωρείται ως ημέρα δωρεάς οργάνων, επειδή εκείνη την ημέρα η εκκλησία γιορτάζει τους προστάτες της δωρεάς οργάνων, τους γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό τους Αναργύρους. Κι έτσι έγινε κάποια χρόνια αργότερα. Θεσπίστηκε επίσημα αυτή η ημέρα από το ελληνικό κράτος.

Ο εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων «φωνάζει» απεγνωσμένα ότι μειώνονται οι αξιοποιούμενοι δότες και, κατά συνέπεια, οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Ζήτημα είναι αν γνωρίζω δυό τρείς δότες οργάνων στο συγγενικό, φιλικό και συναδελφικό μου περιβάλλον. Αλλά είναι μιά απόφαση απόλυτα προσωπική. Απόλυτα υπεύθυνη. Απόλυτα ανθρωπιστική.

Και αφού έχεις τη γενναιότητα να δωρίσεις τα όργανά σου, ώστε να σωθεί ένας άλλος άνθρωπος, όταν εσύ κάποτε νομοτελειακά φύγεις από τη ζωή, τότε συνεπάγεται – για εμένα τουλάχιστον – ότι θα είσαι και αιμοδότης. Και αυτό κάνω. Κάθε χρόνο που πλησιάζει η γιορτή των Αγίων Αναργύρων ή ανήμερα αν είναι καθημερινή δίνω αίμα στο Λαικό νοσοκομείο. Είναι το προσωπικό μου «τάμα». Η προσωπική μου υπόσχεση.

Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Να παρακαλέσω. Να ενώσω τη φωνή μου με άλλες φωνές. Δώστε αίμα. Δωρίστε τα όργανά σας. Κάποιος, κάποτε, θα σωθεί. Ή θα σωθείτε κάποτε  εσείς.

Δεν έχουν μείνει, πλέον, πολλά πράγματα σε αυτή τη ζοφερή εποχή που να αποδεικνύουν την ανθρωπιά μας…

Με την ευκαιρία να επισημαίνουμε ότι το επίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, με απόφαση της διοργανώτριας επιτροπής αφιερώνει τα παιχνίδια της τέταρτης αγωνιστικής το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στο μήνυμα υπέρ της προσφοράς οργάνων. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧάκερ εναντίον του Ν. Αναστασιάδη
Επόμενο άρθροΈρχεται το prequel του «Χάρι Πότερ»
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στη Ραφήνα με την οικογένεια και τα σκυλιά του από το 1986. Πτυχιούχος δημοσιογραφίας από τη σχολή Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ιστορική εφημερίδα "Ακρόπολις" το 1986, ενώ μετά από δύο χρόνια έγινε συντονιστής του ελεύθερου ρεπορτάζ και παρέμεινε έως το 1990 οπότε και έκλεισε. Εργάστηκε επίσης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στις εφημερίδες Αλήθεια, Δημοσιογράφος, Ελεύθερος, Βραδυνή, Καρφί, Espresso, Ανατολική Ακτή και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θησαυρός, Πρόσωπα, Ένα, Crash και Polis. Από το 2010 είναι μόνιμος αρθρογράφος στην ενημερωτική ιστοσελίδα aixmi.gr και από τον Μάρτιο του 2016 παρουσιάζει την εκπομπή "ανθρωπογραφίες" στο aixmiradio. Εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Vips, Πειραιάς - Κανάλι 1 και Παραπολιτικά 90,1 - καθώς και επί 26 χρόνια από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (1989 - 2014) στον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ως συντάκτης και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων της πρωινής ζώνης. Εργάστηκε επίσης στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών καναλιών Seven, Mega , Alter, Sunny, Action 24 και στη δημιουργική ομάδα της εκπομπής "όλα" από το 1999 έως το 2008 σε Alpha και Ant 1. Το 1986 κέρδισε το πρώτο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ γιά δημοσιογράφους έως 22 ετών από ειδική εκπομπή της τότε ΕΤ 2. Τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε επί πέντε θητείες μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ενεργός υποστηρικτής και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της unicef. Συγγραφέας του ερωτικού μυθιστορήματος "το κύμα της ελπίδας". Aντιπρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής και αθλητής του επίσημου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here