«Δουλειά στο γόνατο» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

0
4

 

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε «δουλειά στο γόνατο» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μιλώντας στον ραδιοσταθμό Cope: «Η συμφωνία αυτή που συνήψαμε με την Τουρκία, είναι δουλειά στο γόνατο. Στην ουσία έγινε για να μας βοηθήσει η Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες να μην έρχονται μαζικά από τη θάλασσα, αυτό είναι καλό, πριν, διακινδύνευαν τη ζωή τους και οι μαφίες (…) επωφελούνταν από τη δυστυχία τους«.

Όπως σημείωσε: «Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έγινε στο γόνατο, ενώ αφήνει τη λύση στα χέρια ενός τρίτου κράτους«.

Ο Γκαρθία-Μαργκάγιο χαρακτήρισε εξάλλου πολύ ανεπαρκείς τις προσπάθειες της ΕΕ για την υποδοχή των προσφύγων, την ώρα που η Ισπανία επικρίνεται επειδή δεν έχει υποδεχθεί παρά έναν πολύ μικρό αριθμό τους: «Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε πως η προσπάθεια που κάνει η ΕΕ είναι πολύ ανεπαρκής» και επεσήμανε πως «ο Λίβανος, ο οποίος έχει ένα κατά κεφαλήν εισόδημα πέντε φορές μικρότερο απ’ ό,τι η ΕΕ, υποδέχεται ένα πλήθος Σύρων που αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού του».

Όμως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ουσία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η ταυτοποίηση και η καταγραφή των προσφύγων γίνεται κακά στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία φθάνουν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. «Τα κέντρα υποδοχής όπου πρέπει να γίνεται αυτή η ταυτοποίηση (…) δεν λειτουργούν. Η Ελλάδα δεν έχει δημόσιους υπαλλήλους για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα και οι υπόλοιπες χώρες, περιμένουμε να μας πουν ‘η διαδικασία άρχισε και είστε υποχρεωμένοι να υποδεχθείτε πρόσφυγες'».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here