Δραγασάκης: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ήταν «πηγή προβλημάτων, τριβών, αντιθέσεων»

0
8

 

 Να κρίνουν οι πολίτες «ποια κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει, ποιο πρόγραμμα;» κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρώην αντιπρόεδρος της απελθούσας κυβέρνησης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9».

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα αποσαφηνίσεων» τόνισε ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που είναι μπροστά «δεν είναι απλώς όπως λένε ορισμένοι, μια πιστή υλοποίηση του μνημονίου», αλλά «ένα μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού προγράμματος», που να εξασφαλίζει και την υλοποίηση των δεσμεύσεων και ότι αυτό θα γίνει «με το δικαιότερο δυνατό τρόπο» και επίσης «να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για να βγει η χώρα από την κρίση».

«Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα και η δική μας τουλάχιστον απάντηση, είναι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα σήμερα, μόνο η αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα που είναι αναγκαία, αλλά και αυτές τις προϋποθέσεις για να έχουμε μια δίκαιη διακυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υλοποιήσει μια συμφωνία, εάν δεν την πιστεύει, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά», καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους» και ότι μια σειρά από επιμέρους θέματα είναι ανοιχτά σε περαιτέρω διαπραγμάτευση για το πώς θα υλοποιηθούν, όπως, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά, κ.α.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει τη συμφωνία, όπως είναι τώρα, γιατί όπως είναι τώρα δεν είναι βιώσιμη πολιτικά. Δηλαδή, αυτά που έχουμε ως συμφωνία τώρα θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια πολύ ισχυρή, προωθητική ρύθμιση στο θέμα του χρέους.

Εάν υπάρχουν δυνάμεις, λοιπόν, πολιτικές, που λένε ότι από μόνο του το μνημόνιο, το τρίτο αυτό, από μόνο του μπορεί να μας βγάλει από την κρίση τότε να μας το πουν γιατί αυτό είναι καταλυτικό. Εμείς λέμε ακριβώς το αντίθετο. Εάν η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι, περιοριστεί να υλοποιήσει μόνο το μνημόνιο τότε θα αποτύχει και το μνημόνιο και η συμφωνία».

«Άρα, η διαπραγμάτευση δεν τέλειωσε. Αυτό που λέμε συμφωνία είναι ένα πλαίσιο το οποίο βεβαίως έχει συμφωνηθεί, αλλά το ίδιο αυτό πλαίσιο περικλείει θέματα στα οποία επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών ή εφαρμογών, μπορούν να εφαρμοστούν με λιγότερη, ή περισσότερη δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά παραινέσεις που αποδόθηκαν σε αναφορές από το εξωτερικό για τον σχηματισμό μετεκλογικά κυβέρνησης ευρύτερης πλειοψηφίας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε:

«Ό,τι και να γίνει, εν πάση περιπτώσει, το τι κυβέρνηση θα έχουμε πρέπει να το αποφασίσουμε εμείς. Εγώ καλώ, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, όλα τα κόμματα να μην ανοίγουμε παράθυρο και να μην επιτρέπουμε σε τρίτους να παρεμβαίνουν στο πώς θα λύσουμε εμείς αυτά τα θέματα» είπε ο κ. Δραγασάκης. Σε ερώτηση, εάν κάποιοι θεωρεί ότι ανοίγουν «παράθυρο» απάντησε: «Δεν θα το απέκλεια να υπάρχουν ανοιχτές γραμμές σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι μυστικό στην Ευρώπη και όταν συζητούσαμε και κατ’ ιδίαν αλλά και επίσημα, οι δανειστές θεωρούν στην Ελλάδα κάποιους, πιο δικούς τους από άλλους».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «το μνημόνιο δεν καταργεί την διάκριση αριστεράς, δεξιάς» και ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «πηγή προβλημάτων, τριβών, αντιθέσεων».

«Η ΝΔ είναι μια δύναμη του παρελθόντος, ευθύνεται για πράγματα που έγιναν. Δεν λέω ότι όσοι συγκροτούν σήμερα τη ΝΔ έχουν τις ίδιες ευθύνες, αλλά πώς να συγκρουστούμε με αυτό το παρελθόν όταν συμμαχήσουμε με εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτό» διερωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here