Δραγασάκης: Το χρέος θα κρίνει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας

0
9

 

 Η ρύθμιση για το χρέος θα κρίνει εάν η συμφωνία θα είναι βιώσιμη, τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος, θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ανεξάρτητα των μέσων» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες» σημείωσε εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλό μνημόνιο», καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι οι κίνδυνοι δίχως συμφωνία θα ήταν μεγάλοι.
«Ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται» συνέχισε, σπεύδοντας να διαμηνύσει ότι δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην Ευρώπη.

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο.
Παράλληλα, εξήρε την ανάγκη ενίσχυσης της Attica Bank, τονίζοντας τον ρόλο της εν λόγω τράπεζας, η οποία βρίσκεται εκτός της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιδίωξή μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι επιδιώκουμε κοινωνική εκτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, για τους αγρότες και τα νησιά, όπου πλήττονται περισσότερο.

«Η συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη και την υπέρβαση της λιτότητας» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να ιδιωτικοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία.

«Το κρατικό κομμάτι του ΟΤΕ δεν πρόκειται να πουληθεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «και οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα πραγματοποιηθούν, αλλά με διαφορετικούς όρους».

Επανερχόμενος στη συμφωνία, κατέστησε σαφές ότι «δεν μας συμφέρει να ανατραπεί η συμφωνία, καθώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για όλους».

Ο κ. Δραγασάκης τέλος, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία παρουσιάζει αντίφαση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here