Ντροπιάζει τη Γερμανία η θέση της Μέρκελ για την Αγιά Σοφιά…

0
5

Η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τον μήνα του Ραμαζανιού, ντροπιάζει τη Γερμανία και στέλνει το μήνυμα σε όλο τον πλανήτη ότι το συμφέρον μιας περιόδου είναι πολύ σημαντικότερο από τις οικουμενικές αρχές και αξίες.

«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αποδίδοντας στις τουρκικές αρχές οιονεί τίτλους ιδιοκτησίας σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ισχυρότερη ευρωπαική χώρα δίνει, δηλαδή, το «ελεύθερο» στον Ταγίπ Ερντογάν  να μετατρέψει για πάντα σε τζαμί την Αγιά Σοφιά-αν θέλει.

Για να σώσει δε τα προσχήματα σημειώνει ότι «η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου».

Είναι προφανές ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να εξευμενίσει τον Τούρκο «Σουλτάνο», που πνέει τα μένεα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή. Πολύ περισσότερο που εκείνος απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, διότι οι ευρωπαικοί θεσμοί αρνούνται να καταργήσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, όσο η Άγκυρα δεν αλλάζει τη νομοθεσία της για την τρομοκρατία.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η στάση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η ανακοίνωση την οποία έδωσε εντολή να δημοσιοποιήσει το State Department τα λέει όλα«Αναγνωρίζουμε την Αγιά Σοφιά ως ενα μνημείο μεγίστης σημασίας και προτρέπουμε την Τουρκία να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τρόπο που θα σέβεται την παράδοση του μνημείου όπως και την ιστορία του». Πρόκειται για θέση αρχής, απολύτως συμβατή με την ιστορία των ΗΠΑ.

ΥΓ Ίσως είναι ανόητο, βέβαια, να αναμένει κανείς από τη Γερμανία να σέβεται την ιστορία και τις οικουμενικές αξίες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here