Ντρούντι: Αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους

0
10

 

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Φραντσέσκο Ντρούντι, πρώην επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Κύπρο και επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της ΕΚΤ περιέγραψε όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα και να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Ντρούντι είναι πλέον επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα και σχολιάζει την κατάσταση πραγμάτων λίγες ώρες πριν το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας.  Ο κ. Ντρούντι -επικεφαλής πλέον της ομάδας της ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα- απαντώντας στην ερώτηση: «Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο μνημονίου. Πού αποδίδεται η αποτυχία του προγράμματος; Κάποια στιγμή η κατάσταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται και η Ελλάδα είχε κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές» επισημαίνει: «Μην ξεχνάτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σύνθετη και απαιτούσε την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, το οποίο έπρεπε να καλύψει διάφορους τομείς της οικονομίας. Οι περίοδοι μεταρρυθμίσεων εναλλάσσονταν με περιόδους χρονοτριβής και κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πετύχει διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές. Πιο πρόσφατα υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία».

Ερωτηθείς «γιατί οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα;» απαντά:«Σκοπός των μέτρων που αναφέρετε είναι να μειώσουν τους κινδύνους του προγράμματος. Αλλά τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα προαγάγουν τις επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here