Δωρεάν περίθαλψη για τους ανασφάλιστους

0
3

 

Δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται στο εξής όσοι έμειναν ανασφάλιστοι εξαιτίας οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό προβλέπει σχετική διάταξη, που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο ψηφίστηκε το Σάββατο στη Βουλή.

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι -εκτός των ιδίων- δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται και τα μέλη των οικογενειών τους, δηλαδή σύζυγοι και ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά. Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης έχουν οι ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και οι πολίτες άλλων κρατών οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους.

Καλύπτονται επίσης άτομα με αναπηρία τα οποία φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας, όσοι φιλοξενούνται σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι κρατούμενοι σε φυλακές, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα ανηλίκων και άτομα με αναπηρία 67% και πάνω.

Οι υπηρεσίες θα τους παρέχονται από τις δημόσιες δομές Υγείας, δηλαδή νοσοκομεία, μονάδες Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Η φαρμακευτική τους περίθαλψη θα παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ τα ακριβά φάρμακα θα παρέχονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Κόστος

Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται από τους δικαιούχους κατοχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση όσους έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω χρεών. Το κόστος δε της ρύθμισης αναμένεται να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιχορηγείται με επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here