Ε.Ε.: Παραμένει το αδιέξοδο στη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

0
9
Refugees arrive at the train station in Saalfeld, central Germany, Saturday, Sept. 5, 2015. Hundreds of refugees arrived in a train from Munich to be transported by busses to an accomodation centre. (AP Photo/Jens Meyer)

Παραμένει το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος,  καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν χθες να καταλήξουν σε μία τελική συμφωνία

Μετά από έξι ώρες διαβουλεύσεων, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, με την ελπίδα να συμφωνήσουν  στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

Οι διαφωνίες ενός πυρήνα ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Οι υπουργοί Εσωτερικών  υιοθέτησαν ωστόσο την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», είπε ο Γ. Άσελμπορν σημειώνοντας ωστόσο ότι μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here