ΕΕ: Αεροπορικώς οι πρόσφυγες από την Τουρκία σε κράτη της

0
3

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν την Τρίτη ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Μετά την συμφωνία της Κυριακής, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει πρόταση για σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών μελών της ΕΕ στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.
Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε για τα μέλη της λεγόμενης «συμμαχίας προθύμων» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κρατών αυτών.
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα. «Το σχέδιο επανεγκατάστασης θα δουλέψει μόνο αν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και αν οι τουρκικές αρχές μειώσουν την ροή των προσφύγων σε σημαντικό βαθμό», υπογράμμισε ο ίδιος. «Οι πρώτες ενδείξεις αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ικανοί για να το πράξουν».
Στο περιθώριο της Συνόδου της Κυριακής, οχτώ χώρες της ΕΕ συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επίσης έλαβαν μέρος στην συνάντηση. Η Γαλλία ίσως ενταχθεί στην ομάδα των χωρών αυτών.
Πάντως αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν δεσμεύτηκαν όλες οι προαναφερθείσες χώρες για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς να εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here