ΕΕ: Η Τουρκία δεν πληροί ούτε τις μισές προϋποθέσεις για την κατάργηση βίζας

0
0

 

Μόλις 10 ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την κατάργηση της βίζας σε Τούρκους υπήκοους που επισκέπτονται στην ΕΕ, η Τουρκία πληροί μόλις τις 35 από τις 72 προϋποθέσεις που της έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Marta Cygan, διευθύντρια της Κομισιόν για ζητήματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, ανακοίνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πλήρως ή μερικώς τις μισές μόνο προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την ΕΕ.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθέτησης. Πάντως τα περιθώρια στενεύουν για τη γειτονική χώρα αφού η προθεσμία για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων λήγει στις 30 Απριλίου και στις 4 Μαΐου, η Κομισιόν θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για το εάν η Τουρκία πρόλαβε να καλύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση της βίζας δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα επιτρέπεται να εργαστούν. Επίσης δεν θα επιτρέπεται να  παραμείνουν περισσότερο από τρεις μήνες στην Ευρώπη.

Ακόμα, η κατάργηση της βίζας για την Τουρκία, με 79 εκατομμύρια υπηκόους, αμφισβητείται από πολλά από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ