ΕΕ: Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου

0
9

 

Η Τουρκία βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση όπως δείχνουν τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμάρ Μπροκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επέκρινε τις ενέργειες του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Αγκυρα.

Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιωδώς από την ΕΕ, η οποία πρέπει να θέσει την εξάρτηση αυτή σε πρώτο πλάνο. Ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. «Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου».

Για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής στην Τουρκία ο Ελμαρ Μπροκ είπε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά «το θέμα είναι πως θα το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here