Εφιάλτης: Σχέδιο του ΔΝΤ για αποβολή της Ελλάδας απ΄το ευρώ

0
2

 

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και αντιμετώπισης των συνεπειών για τη διεθνή οικονομία. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατά το ΔΝΤ μία αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα ήταν «διαχειρίσιμη», αν και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειάζονταν μέτρα προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις για ορισμένες «ευάλωτες χώρες», δηλαδή πιθανότατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Θεωρείται ωστόσο ότι τα κεφάλαια του μηχανισμού ESM, καθώς και τα νέα εργαλεία παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαρκούν πλήρως για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Αντιθέτως, για την Ελλάδα οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές, εκτιμούν οι ειδικοί του ΔΝΤ. Οι συντάκτες του non paper θα πρότειναν στην Ελλάδα, σε μια τέτοια περίπτωση, να μη συνδέσει το νέο νόνισμά της με το ευρώ, ώστε μέσω της υποτίμησής του να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τι θα σήμαινε αυτό

Υπερπληθωρισμό και πανάκριβα όλα τα εισαγόμενα προιόντα. Η Ελλάδα με το νέο νόμισμα θα έμπαινε σε έναν κύκλο αλληλοτροφοδοτούμενων υποτιμήσεων: «καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν το νέο νόμισμα με αποτέλεσμα, λόγω του φόβου για την απώλεια της αξίας του, να την επιταχύνουν κιόλας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here