Ευχές και πιέσεις στη Μέι να ξεκινήσει αμέσως διαδικασίες για Brexit

0
7

 

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις διφορούμενες ευχές των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων πολιτικών προς τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας. Να δράσει άμεσα ή να προσαρμοστεί πρώτα;

Στη συγχαρητήρια επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θέλει να μιλήσει αμέσως με τη Μέι για τις συνέπειες του Brexit, της έγραψε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση«. Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι θα χαρεί να ακούσει τις απόψεις της επί του θέματος και ελπίζει σε μια συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα χαρεί επίσης να συνεργαστεί με τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ. Στο ερώτημα ποιες προσδοκίες έχει η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις με τη Μέι, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Θέλουμε τώρα να αφήσουμε τη βρετανική πλευρά να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν νέες προσδοκίες. Όλες έχουν εκφραστεί«.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα χαιρόταν «οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς«. Πρόσθεσε δε στην επιστολή του ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί τη Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά ώστε να υπάρξει βεβαιότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here