Εγκατέλειψαν βρέφος στον Πύργο- «Περιπέτεια» για το νεογέννητο αγοράκι

0
11

 

  Γεννήθηκε πρόωρα, πριν 58 ημέρες και μολονότι ακόμα δεν έχει δει το φως του ήλιου, βίωσε την εγκατάλειψη. Ο λόγος για το αγοράκι που, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκε στην «αγκαλιά» των γιατρών και νοσηλευτών της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίοι, για μια ακόμα φορά «κάλυψαν» τα κενά της πολιτείας με την αγάπη, την ευαισθησία και την ανθρωπιά που τους διακρίνει.

Η περιπέτεια του βρέφους ξεκίνησε από την ημέρα της πρόωρης γέννησής του. Διασωληνώθηκε και διακομίσθηκε σε Ειδική Μονάδα Νεογνών απ’ όπου πριν λίγες ημέρες πήρε εξιτήριο, αλλά αντί να βρεθεί στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού, παραδόθηκε από τη μητέρα – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – σ’ έναν οικογενειακό φίλο. Από αυτόν, το παρέλαβε ο πατέρας του και μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φροντίδας του, απευθύνθηκε στο Α.Τ Αμαλιάδας ζητώντας βοήθεια.

Συνοδεία αστυνομικών, το μωρό μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου με τους γιατρούς να εξασφαλίζουν τις συνθήκες και τα μέσα (μονόκλινο δωμάτιο, πάνες, γάλα κλπ) που απαιτούνται για τη φροντίδα που χρειάζεται το νεογνό, με την επίβλεψη του ίδιου του πατέρα, υπό τις δικές τους οδηγίες και βοήθεια. Ωστόσο, η σύλληψη που πατέρα – οικονομικού μετανάστη από την Αίγυπτο που δεν κατέχει τα νόμιμα έγγραφα παραμονής στην χώρα – από τους Αστυνομικούς, είχε σαν αποτέλεσμα το άτυχο αγοράκι να μείνει χωρίς κηδεμονία, και οι γιατρούς και νοσηλευτές να ψάχνουν να βρουν λύση.

Οι υπεύθυνοι της Παιδιατρικής Κλινικής ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές για το περιστατικό, και χθες το πρωί, η Εισαγγελία Αμαλιάδας έδωσε εντολή να φιλοξενηθεί το παιδί στο Νοσοκομείο του Πύργου, με τους γιατρούς να δηλώνουν αδυναμία, λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος, που ήδη λειτουργεί στα όρια ασφαλείας. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι για τις 17 και πλέον κλίνες της Παιδιατρικής Κλινικής, απασχολούνται το πρωί η προϊσταμένη του τμήματος και μια νοσηλεύτρια, ενώ όλες οι άλλες βάρδιες – μεσημεριανή, βραδινή, Σαββατοκύριακα και αργίες – καλύπτονται από μια και μόνο νοσηλεύτρια. Συνεπώς, η φροντίδα του νεογνού που απαιτεί 24ωρη παρουσία συνοδού στο πλευρό του, ήταν αδύνατη, όταν το προσωπικό, αριθμητικά, δεν επαρκεί.

Μάλιστα, η Κοινωνική Λειτουργός του Νοσοκομείου – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – έκανε διπλή βάρδια ώστε το μωρό να μη μείνει χωρίς επίβλεψη, μέχρι να βρεθεί η προσωρινή λύση. Αν και από την Εισαγγελία, που είδε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα – λόγω της δικαιολογημένης αδυναμίας φροντίδας – ζητήθηκε από τους υπευθύνους της Παιδιατρικής Κλινικής να προταθεί μια Νοσηλευτική Δομή που θα μπορούσε να μετακινηθεί το βρέφος, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό.

Κι αυτό γιατί, αφενός, δεν υπάρχει Δημόσια Δομή Φιλοξενίας Νεογνών και αφετέρου γιατί το βρέφος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να «δικαιολογεί» την διακομιδή του, για εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, σε άλλη Νοσηλευτική Μονάδα. Έτσι, το Δ.Σ του Νοσοκομείου, ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού που θα μπορούσε να ασχολείται αποκλειστικά με το νεογνό, ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει το κόστος για την φροντίδα του από Αποκλειστική Νοσοκόμα, μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα από την Κοινωνική Υπηρεσία για την εύρεση της κατάλληλης Δομής Φιλοξενίας, για το βρέφος.

Τελικά, αργά χθες το απόγευμα, εμφανίστηκε η μητέρα, η οποία – μετά από δήλωσή της στην Αστυνομία και την εντολή Εισαγγελέα – ανέλαβε την επίβλεψη του παιδιού, εντός του Νοσοκομείου και με τα μέσα που θα παρέχονται από αυτό, καθώς δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που έχει το βρέφος.

 

Πηγή: patrisnes.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here