Έγκυος στην Αυστραλία διεγνώσθη με Ζίκα

0
5
A researcher looks at Aedes aegypti mosquitoes kept in a container at a lab of the Institute of Biomedical Sciences of the Sao Paulo University, on January 8, 2016 in Sao Paulo, Brazil. Researchers at the Pasteur Institute in Dakar, Senegal are in Brazil to train local researchers to combat Zika virus epidemic. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDANELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images

 

Μια έγκυος στην Αυστραλία διαγνώσθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ο οποίος της μεταδόθηκε ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Πρόκειται για το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Ζίκα στην πολιτεία αυτή. Κανένα από τα τρία αυτά πρόσωπα δεν προσβλήθηκε από τον ιό ενώ βρισκόταν στην Αυστραλία, διαβεβαίωσαν οι αρχές.

Ο Ζίκα προκαλεί ελαφριά συμπτώματα γρίπης (πυρετός, πονοκέφαλος, εξάντληση). Ωστόσο υπάρχει η υποψία ότι, στην περίπτωση που προσβάλλει μια έγκυο, προκαλεί μια σοβαρή συγγενή δυσπλασία του εμβρύου, την μικροκεφαλία, από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τις δαπάνες για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα. Ο ιός μαστίζει κυρίως τη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τον ιό αυτόν λόγω της σχέσης που μπορεί να έχει με μια αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα, με 1,5 εκατομμύριο προσβληθέντες, και ακολουθεί η Κολομβία με 22.600 κρούσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here